Kroonisilla tulehduksellisilla suolistosairauksilla tarkoitetaan haavaista paksusuolentulehdusta eli ulseratiivista koliittia ja Crohnin tautia. Sairauksien englanninkielinen nimi on Inflammatory bowel diseases. Yleisesti puhutaan IBD-sairauksista, joita sairastaa jo yli 50 000 suomalaista.
Tulehduksellisten suolistosairauksien diagnoosi perustuu tyypilliseen oirekuvaan sekä laboratoriokokeiden ja tähystystutkimusten löydöksiin.
HUS:issa työskentelevän gastroenterologian erikoislääkäri Pauliina Molanderin mukaan lääkehoito muodostaa sairauksien hoidon kivijalan.
– Myös hyvä ravitsemus eli säännöllinen ja monipuolinen ruokailu, tukevat suolistosairauksien hoitoa, mutta yksinään se ei riitä. Kalsiumin, D-vitamiinin, B12-vitamiinin, foolihapon ja raudan saannista tulee silti huolehtia, Molander muistuttaa.
Mikäli lääkehoito osoittautuu tehottomaksi, harkitaan leikkausta. Ulseratiivista koliittia sairastavalle tehdään koko paksusuolen poisto ja ohutsuolesta rakennetaan suolisäiliö eli J-pussi. Vatsan ulkopuolelle tuleva avanne on yleensä sairauden viimeinen hoitomuoto. Crohnin tautia sairastavilla pyritään suolta säästäviin toimenpiteisiin.
– Avanne voi olla myös helpotus. Moni avannetta pelännyt potilas on todennut leikkauksen jälkeen, että olisi mennyt leikkaukseen jo aiemmin, jos olisi tiennyt, miten paljon elämä avanteen myötä helpottuu.
Tarkasti seulotuilta luovuttajilta kerättyä ulostetta on käytetty jo pitkään toistuvan Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman suolitulehduksen hoitoon.
– Ulosteensiirtoa tulehduksellisten suolistosairauksien hoitomuotona tutkitaan parhaillaan myös Suomessa. Tutkimuksen tuloksia saadaan lähivuosina, Molander arvioi.