Jääkiekkoilija Teemu Ramstedtilla todettiin tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD vuonna 2014 kolme viikkoa kestäneen rajun vessarallin jälkeen. Vatsaoireet olivat alkaneet jo paljon aiemmin, mutta Ramstedt ei osannut epäillä mitään vakavaa.
– Mulla oli epäsäännöllisiä vatsaoireita puolen vuoden ajan ennen diagnoosia, mutta ajattelin niiden olevan normaalia vatsatautia. Vasta kun en pariin viikkoon pystynyt nukkumaan ehjiä öitä vessassa juoksemisen vuoksi, joukkuelääkärimme ohjasi minut erikoislääkärin vastaanotolle tähystykseen.
– Gastroenterologi totesi, että tämä on selvä tapaus lähes välittömästi työnnettyään kameran alapäästä sisään.
Fyysistä työtä tekevällä ammattikiekkoilijalle diagnoosi koko elämän mittaisesta sairaudesta oli pelottava.
– Eka reaktio oli, että pystynkö pelaamaan. Se oli todella vaikea paikka siinä ihan tuoreeltaan. Kyllä siinä itku pääsi, vaikka lääkäri vakuutteli, ettei uran tarvitse tähän päättyä.
Suurin syy pelkoon oli epätietoisuus. Ramstedt ei ollut koskaan kuullutkaan IBD:stä, saatika että tuttavapiiristä olisi löytynyt vertaistukea. Pian sairastuttuaan Ramstedt liittyi Crohn & Colitis ry:n jäseneksi sekä etsi facebookista vertaisryhmiä, joiden avulla tietämys sairaudesta lisääntyi.
Pelot väistyvät ja arki rullaa normaalina
Vertaistuki, aika ja ennen kaikkea toimiva lääkitys tekivät tehtävänsä ja pelot osoittautuivat turhiksi.
– Kun lääkitys tehosi ja oireet helpottivat, alkoi herätä usko siihen, että hei tämähän voi mennä ihan hyvin.
Ja sehän meni hyvin. Teemu ei ole joutunut jättämään väliin yhtään peliä. Treeneistäkin vain muutaman. Elintavat Ramstedtilla olivat terveelliset jo entuudestaan, joten edes ruokavalioon ei tarvittu muutoksia.
– Alkoholin lopetin kokonaan IBD:n toteamisen jälkeen, mutta se päätös oli helppo tehdä. Jo ennen sairastumistani nautin vuositasolla vain muutaman kerran vuodessa pari lasia viiniä illallisen yhteydessä, joten oli vaivatonta muuttaa tämä lähes nollassa oleva kulutus nollaan.
Alun järkytyksestä huolimatta arki ei ole juurikaan muuttunut. Sairaus on aaltomainen, helppoina aikoina se ei näy arjessa juuri muutoin kuin aamuisin ja iltaisin otettavina lääkkeinä. Akuuteistakin ajoista selvitään elämällä normaalia elämää.
– Akuutissa vaiheessa se on sitä vessarallia. Ja kyllähän se vaikuttaa olotilaan henkisesti ja fyysisesti, kun näkee vessareissulla pöntössä verta. Siinä konkretisoituu niin selvästi, että kaikki ei ole kunnossa.
Ramstedt ei ole kuitenkaan jäänyt murehtimaan. Arjen tekeminen saa pahankin vaiheen unohtumaan.
Lue myös: Yhä useamman vatsa oirehtii – IBD ja muut suolistosairaudet lisääntyvät
– Mulla ei ole ollut aikaa jäädä märehtimään näitä. Tämä mun ammatti on auttanut tässä tosi paljon. Viimeksi, kun kärsin akuutista vaiheesta, pelasimme tosi tärkeitä pelejä. Menin normaalisti töihin, tein parhaani kentällä ja heitin jätkien kanssa läppää. Päivän tiimellyksessä unohdin, että mulla on paha vaihe menossa.
Ramstedt IBD:n sanansaattajana
Omakohtaisen kokemuksen innoittamana Ramstedt halusi edistää tietoisuuden lisäämistä IBD:stä. Hän yhdisti tavoitteensa lisätä ymmärrystä IBD:stä rakkaaseen harrastukseensa, ja tuloksena oli pyöräilyseura IBD Cycling.
– Meidän jäseneksi voi liittyä kuka vaan. Normaalin pyöräilyseuratoiminnan ohella viemme eteenpäin IBD:n viestiä. Seuran perustamisen jälkeen vertaistukea on riittänyt ovista ja ikkunoista, Ramstedt päättää.