Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Syövän kanssa oppii elämään
Suolistosyöpä

Syövän kanssa oppii elämään

Raimo Peltoselta löydettiin suolistosyöpä kolme vuotta sitten. Alkuperäinen syöpä saatiin leikattua pois, mutta keuhkoihin levinneitä etäpesäkkeitä ei voi leikata. Sytostaattihoidolla syöpä pidetään hallinnassa.

– Tieto syövästä tuli minulle kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ensimmäinen ajatukseni oli, että en kerro asiasta kenellekään enkä ota hoitoja vastaan. Keskusteltuamme asiasta perheen kanssa, sovimme, että olemme asiasta avoimia ja kerromme rehellisesti mikä vaihe hoidoissa on menossa, Peltonen kertoo.

Yhteys ystäviin ja sukulaisiin on ehdottoman tärkeää, ystävien kanssa voi puhua myös muista asioista kuin sairaudesta. Vinkkinä Raimo antaa, että ei tarvitse pelätä, että sairastunut menisi rikki, vaan aina voi soittaa ja kysyä miten menee. Jos toinen ei halua puhua, voi olla hiljaa lähellä ja läsnä.

– Kun sairastuin, kahdella nuorimmalla lapsella oli lukio kesken. Teimme tyttöjen kanssa diilin, että he hoitavat lukion loppuun ja juhlimme sitten yhdessä. Viime keväänä meillä oli sitten tyttöjen yhteiset ylioppilasjuhlat. Nyt olen tehnyt nuorimmaisen kanssa sopimuksen, että jos hän pääsee yliopistoon, niin kuuden vuoden päästä juhlimme yhdessä hänen maisteriksi valmistumistaan, sanoo Peltonen.

Oikea ajantasainen tieto ja vertaistuki ovat tärkeitä, sekä heti kun syöpä on diagnosoitu, että hoidon edetessä.

Onneksi erilaiset potilaiden tukiyhdistykset järjestävät maksutonta vertaistukea ja kuntoutusta sekä asiantuntijaluentoja. Koulutettujen vertaistukihenkilöiden kanssa voi keskustella myös kahden kesken jos tätä kaipaa.

Next article