Terveydelle edulliset maitohappobakteerit eli probiootit ovat tällä hetkellä yksi kotimaisen ja kansainvälisen ravitsemustutkimuksen suurimmista kiinnostuksen kohteista.
Maailman tunnetuin ja tutkituin probiootti on Lactobacillus rhamnosus GG, joka voi muun muassa tasapainottaa suoliston bakteeristoa, vahvistaa vastustuskykyä ja lyhentää ripulin kestoa.
Probiootit ovat ruokiin lisättyinä tai ravintolisinä nautittavia eläviä mikrobeja, joilla voi olla terveyttä edistäviä vaikutuksia.
– Useimmiten probiootit ovat laktobasilleja tai bifidobakteereja, mutta mikä tahansa maitohappobakteeri ei ole probiootti, vaan ne ovat seuloutuneet jatkotutkimuksiin tiettyjen erityisominaisuuksiensa vuoksi, Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris kertoo.
Hän sanoo, että probioottien terveydelle suotuisat vaikutukset ja vaikutusmekanismit vaihtelevat eri probioottien välillä ja siksi jokaisen teho on erikseen osoitettava kliinisissä tutkimuksissa.
– Toistaiseksi tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että probiootit voivat täydentää ruoansulatuskanavan oman mikrobiston toimintaa ja estää taudinaiheuttajien kasvua suolistossa. Lisäksi probioottien arvellaan huolehtivan limakalvon hyvästä kunnosta ja vaikuttavan ihmisen omiin puolustusvasteisiin.
Yksilöllinen mikrobisto
Ihmisen suolisto on noin 32 neliömetrin eli suurin piirtein sulkapallokentän kokoinen. Suolisto alkaa mahalaukusta ja päättyy peräaukkoon. Siinä on noin puolitoista kiloa bakteerimassaa, jossa elää arvioiden mukaan noin 1000-1200 erilaista bakteerilajia. Suoliston terveys on tutkimusten mukaan yhteydessä lukemattomiin sairauksiin, allergioihin ja autoimmuunitauteihin.
– Suolisto ja etenkin sen bakteeristo ovat kuin ihmisen aivot: tarkkaa tutkimustietoa on vielä melko vähän. Koska jokaisen ihmisen bakteeristo on erilainen, myös probioottien vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti, Per Saris jatkaa.
Sariksen mukaan tiedetään, että normaalipainoisilla ja ylipainoisilla on suolistossaan erilainen mikrobisto. Mitä epäterveellisemmin ihminen syö, sitä huonommaksi mikrobisto muuttuu.
Maailman tutkituin LGG
Suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa terveellisellä, kasvis- ja kuitupitoisella ruokavaliolla. Myös maitohappobakteereista voi olla apua.
Lactobacillus GG:stä on yli 800 tieteellistä ja yli 200 kliinistä tutkimusta. Niiden mukaan terveen ihmisen suolistosta eristetty Lactobacillus GG -maitohappobakteeri kykenee selviytymään elävänä ruoansulatuskanavan läpi ja tarttumaan suolen limakalvolle, jossa se tukee hyödyllisen bakteeriston osuutta ja vähentää haitallisten bakteerien tarttumista ja kasvua.
Per Saris kertoo, että Lactobacillus rhamnosus GG voi tutkimusten mukaan muun muassa helpottaa erilaisia suolistovaivoja ja lyhentää ripulin kestoa.
– Lisäksi on saatu viitteitä siitä, että se saattaa helpottaa atooppisen ihottuman oireita pikkulapsilla ja vähentää antibioottien aiheuttamia vatsaoireita lapsilla ja aikuisilla.
Lue myös: LGG-maitohappobakteeri tukee sekä äidin että lapsen terveyttä
Tiesitkö, että probiootti…
On elävä mikrobi, joka vaikuttaa myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa.
Liitetään usein hapatettuihin maitotuotteisiin, kuten esimerkiksi jogurttiin sekä muihin hapatettuihin elintarvikkeisiin kuten hapankaaliin. Probiootteja tuotetaan myös laboratoriossa ja niitä voidaan käyttää kuureittain tai jatkuvasti.
Pitää yllä suoliston tasapainoa ja suojaa vatsaa haitallisilta ulkopuolisilta mikrobeilta. Siksi niitä kannattaa nauttia esimerkiksi ennen ulkomaille suuntautuvaa lomamatkaa ja sen aikana.