Suoliston bakteerit kiinnostavat tutkijoita, sillä niiden epäillään vaikuttavan useiden eri sairauksien syntyyn.
1. Suoliston mikrobiomilla tarkoitetaan ruoansulatuskanavan mikrobien sekä niiden geenien ja vuorovaikutusten kokonaisuutta. Muutokset suoliston koostumuksessa saattavat olla erilaisten sairauksien taustalla, kuten diabeteksen, sepelvaltimotaudin, MS-taudin ja kroonisen väsymysoireyhtymän.
2. Muutokset suoliston mikrobiomissa on yhdistetty myös tulehduksellisten suolistosairauksien syntyyn. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolitulehdus (Inflammatory Bowel Disease, IBD) ja Crohnin tauti. Krooninen maha-suolikanavan tulehdus sekä oireellisten ja oireettomien kausien vaihtelu ovat tyypillisiä tulehduksellisissa suolistosairauksissa.
3. Kuukausia kestäneiden suolioireiden taustalla saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä (Irritable Bowel Syndrome, IBS). IBS on toiminnallinen vaiva, joka diagnosoidaan yleensä oirekuvan perusteella. Oireita voivat olla turvotus, ripuli, ummetus, vatsakipu ja ilmavaivat.
4. Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvillä ilmavaivoilla on todettu yhteys ravinnosta saataviin joihinkin imeytymättömiin hiilihydraatteihin. Tällaisia hiilihydraatteja kutsutaan FODMAP-hiilihydraateiksi. Niihin kuuluvat fruktaanit, laktoosi, fruktoosi, ksylitoli ja sorbitoli.
5. Ärtyvän suolen hoidossa on tärkeää löytää itselle sopiva ruokavalio. Noin kaksi kolmannesta on saanut helpotusta ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin vähentämällä FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia ja juomia. Niitä ovat maitotuotteiden lisäksi muun muassa palkokasvit, sipulit ja kaalit.
6. Probiooteilla eli maitohappobakteereilla tarkoitetaan yhden tai useamman bakteerikannan elävää viljelmää. Niillä pyritään vaikuttamaan suotuisasti elimistön toimintaan ja parantamaan muun muassa suoliston pieneliöstöä. Maitohappobakteerien käyttö esimerkiksi antibioottikuurin aikana näyttäisi vähentävän antibioottiripulin riskiä.
Ota probiootit osaksi suolistosi terveyttä
Maitohappobakteerit tukevat jokapäiväistä hyvinvointia.
Lähteet: Terveyskirjasto Duodecim & Terveyskylän Vatsatalo