Probiootti tarkoittaa kirjaimellisesti elämän puolesta. WHO:n määritelmän mukaan se on ”elävä mikro-organismi, joka riittävästi annosteltuna aikaansaa terveyshyödyn sen nauttijalle”.
– Maitohappobakteereja on käytetty ruoan säilömiseen fermentoimalla tuhansien vuosien ajan. Nobel-palkittu tutkija Ilja Metšnikov havaitsi maitohappobakteerien hyödylliset vaikutukset 1900-luvun alussa, kertoo FLT® ravintovalmentaja Annika Havaste.
Maitohappobakteerien määrällä ja laadulla on väliä
Ihmisen tärkein mikrobiyhdyskunta asustaa suolistossa, jossa niitä on noin 1000 eri lajia ja määrällisesti 100 miljardia. Ihmisellä on suolistossaan sekä hyödyllisiä että haitallisia mikrobeja.
Mikä on probioottien tehtävä?
− Ne vaikuttavat monin tavoin suolistossa tasapainottaen mikrobikantaa ja estäen haitallisia infektioita ja muita terveysongelmia aiheuttavia bakteereita toimimasta. Näin ne auttavat koko kehoa toimimaan kuten pitää.
Onko maitohappobakteerien määrällä merkitystä?
− Suolistossa on valtava määrä bakteereja, joten maitohappobakteerejakin on syytä olla valmisteessa paljon. Usein on hyötyä, että bakteerikantoja on useita ja sellaisia, jotka toimivat mielellään yhdessä. Eri probiootit vaikuttavat eri asioihin. Maitohappobakteerivalmiste ei aina jää suolistoon, vaan toimii siellä tietyn ajan. Sitä tulisi käyttää säännöllisesti neljän viikon ajan hyötyjen saamiseksi, vaikka positiivisen vaikutuksen voi usein tuntea nopeammin.
Mihin kaikkeen maitohappobakteerit vaikuttavat?
− Ne ovat tärkeitä immuniteetin lisäämisen kannalta. On löydetty muun muassa yhteys suolistoinfektioiden keston lyhentymiseen ja hengitystie- ja virtsatieinfektioiden vähentymiseen. Ärtyneen suolen oireet voivat helpottua joillain probiooteilla. Antibioottikuuri tuhoaa suoliston omia bakteerikantoja. Probiooteista on apua, mutta tuhoutunutta kantaa se ei pysty korjaamaan. Se tapahtuu yleensä itsestään ajan kanssa, mutta ei aina täysin. Probiootteja voi käyttää myös estämään turistiripulia. Niistä on hyötyä myös allergioissa. Lupaavaa alustavaa näyttöä on saatu myös maitohappobakteerien yhteydestä mielen hyvinvointiin ja stressihormonien vähenemiseen, hän kertoo.
− Meillä kaikilla on yksilöllinen suoliston mikrobiota, kuin sormenjälki, joten kaikille eivät välttämättä sovi samat probiootit. Tärkeää on myös, että probiootit pääsevät elävänä suolistoon saakka. Ne itsessään eivät riitä suoliston hyvinvointiin, vaan siihen tarvitaan myös suoliston omaa, hyödyllistä bakteerikantaa tukeva ruokavalio.