Reetta Kevätniemi
16 vuotiaana, noin 11 vuotta sitten Reetta Kevätniemi haki apua vatsan toimintahäiriöön, jatkuvaan ripuliin, johon hän sai lääkettä. Kevätniemi ei vielä tiennyt, että oikea diagnoosi saataisiin vasta kuuden vuoden kuluttua.
Oireet ajoivat Kevätniemen lopulta tähystykseen, mikä ei kipujen vuoksi kuitenkaan onnistunut, eikä vaivoihin siksi löydetty mitään selittävää syytä.
Tutkimuksia sekoitti lisäksi se, että Kevätniemellä löydettiin sappikiviä, jotka lääkäri ajatteli oireiden aiheuttajaksi. Sappikivien poisto vähensikin vaivoja jonkin verran, mutta Kevätniemi tunsi itse, että kaikkea ei oltu tutkittu loppuun asti ja siksi todellinen oireiden aiheuttaja oli edelleen diagnosoimatta.
Koska kukaan ei osannut sanoa, mikä minua vaivaa, syytä yritettiin löytää elintavoistani ja jopa syyllistävästi kehotettiin syömään paremmin, niin vointi paranee.
– Minua ei otettu tosissaan, vaikka yritin sanoa, että tunnen kyllä kroppani, ja tiedän, että jotain muuta on vialla, hän sanoo turhautuneena.
Lääkärit puhuivat myös psyykkisten oireiden mahdollisuudesta ja tuntuivat vähättelevän Kevätniemen tilannetta. Hän sai muun muassa lähetteen ravitsemusterapiaan, koska oireiden epäiltiin johtuvan huonosta ruokavaliosta:
– Koska kukaan ei osannut sanoa, mikä minua vaivaa, syytä yritettiin löytää elintavoistani ja jopa syyllistävästi kehotettiin syömään paremmin, niin vointi paranee.
Hiukan apua Kevätniemi sai tiukasta ruokavaliosta, kun hän vältteli muun muassa laktoosia, gluteenia ja fruktoosia.
Käytännössä tämä tarkoitti, että Kevätniemi teki itse aina ruoat ja eväät, eikä käynyt ulkona syömässä. Oireet hän koki kokonaisvaltaisesti elämänlaatua heikentävinä:
– En ollut uskaltanut matkustaa tai tehdä paljoa mitään, mitä ikäiseni nuoret tekivät, kuten syödä ravintolassa tai käydä elokuvissa. Se mitä tiesin, oli muun muassa jokaisen ostoskeskuksen wc:n sijainnit.
Lopulta, kuuden vuoden kuluttua siitä, kun Kevätniemi oli ensimmäisen kerran hakeutunut lääkäriin, hän sai vihdoin IBS:n eli ärtyneen suolen diagnoosin.
Lue myös: Tulehduksellisista suolistosairauksista kehittymässä suomalaisten uusi kansantauti
IBS:n lisäksi Kevätniemellä diagnosoitiin Crohnin tauti noin vuosi sitten
– Uudet, IBS-oireita huomattavasti pahaemmat oireet alkoivat kesällä 2015, ja tunsin jotain olevan taas pielessä, Kevätniemi kuvailee.
– Lisäksi väsymys oli jotain kuvittelun ulkopuolella olevaa, en jaksanut tehdä mitään kuukausiin.
– Lääkärissä oireiden sanottiin olevan pahentuneita IBS-oireita, mutta kun isot lääkemäärätkään eivät niitä hillinneet, tiesin, että jostain muusta on kyse, Kevätniemi sanoo topakasti.
Viimein oireet yhdistettiin Crohnin tautiin, ja määrättiin lääkkeitä, joiden Kevätniemi uskoo auttaneen vatsaa kestämään paremmin myös FODMAP-yhdisteitä, joita hän oli vältellyt tiukasti aiemmin.
– Voin juoda esimerkiksi kahvia, mikä on nykyään yksi aamujeni hienoimpia juttuja!, hän innostuu.
Nyt Kevätniemi kertoo olevansa remissio-vaiheessa. Hän voi nähdä monia asioita uusin silmin osaa iloita pienistä asioista.
– Oikeiden hoitojen alettua pystyin jatkamaan opiskeluja ja nyt vihdoin valmistuin.