Timo Aronkytö
johtaja, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Veli-Matti Pietilä
toimitusjohtaja,
OneClinic Oy
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on osana laajempaa terveydenhuollon uudistusohjelmaa valinnut OneClinicin toimittajaksi uudelle logistiikkajärjestelmälle. Tehdyn hankinnan taustalla on tarve siirtyä manuaalisista prosesseista digitaalisiin ratkaisuihin, jotka tehostavat varastonhallintaa ja vähentävät manuaalista työtä.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytön mukaan hankinnalla haettava logistinen tehokkuus auttaa saavutettavien säästöjen lisäksi parantamaan potilasturvallisuutta ja lisäämään työhyvinvointia.
– Logistiikan perusajatus on varmistaa, että oikeat välineet ja ratkaisut ovat saatavilla oikeaan aikaan, Aronkytö toteaa.
Terveydenhuollossa logistiikka on kriittisessä roolissa, sillä se ei pelkästään varmista, että tarvittavat tarvikkeet ovat aina saatavilla, vaan myös tukee koko hoitoprosessin sujuvuutta. Hyvin suunniteltu logistiikka voi estää viivästykset tai puutteet, jotka voisivat pahimmillaan keskeyttää potilaan hoidon. Aronkytö huomauttaa, että logistinen tehokkuus ei rajoitu vain fyysisten tarvikkeiden hallintaan. Yhtä tärkeää on tiedon logistiikka sekä moniammatillinen yhteistyö. Jos tiedonkulussa on puutteita tai yhteistyö ei toimi, syntyy tehottomuutta ja resurssien haaskausta. Tämä voi olla yhtä haitallista kuin varastoon jääneet vanhentuneet tarvikkeet.
– Siksi tiedon logistiikka ja ammattilaisten yhteistyön suunnittelu ovat aivan yhtä tärkeitä kuin tavaralogistiikan hallinta. Ilman oikea-aikaista ja tarkkaa tietoa ei voida tehdä tehokkaita päätöksiä, ja tämä voi johtaa hoitoprosessien hidastumiseen, Aronkytö summaa.
OneClinicin valinnassa tekijöinä korostuivatkin järjestelmän raportointiominaisuudet, integroitavuus muihin hyvinvointialueen järjestelmiin sekä kyky hallinnoida terveydenhuollon logistiikkaa kokonaisvaltaisesti.
Työhyvinvoinnin ja logistiikan yhteys
Logistiset prosessit eivät vaikuta ainoastaan hoidon sujuvuuteen, vaan myös henkilökunnan työssäjaksamiseen. Kun tarvikkeet ovat helposti saatavilla ja järjestelmät tukevat hoitohenkilökunnan työtä, vältytään kiireeltä ja tarpeettomalta työkuorman kasvulta. Aronkytö korostaakin, että logistiikan toimivuus ja työhyvinvointi kulkevat käsi kädessä.
– Hoitovälineiden monimutkaistuminen on kasvattanut hoitohenkilökunnan tarvetta luottaa logistisiin järjestelmiin. Jos järjestelmät eivät toimi, henkilöstö joutuu turvautumaan manuaalisiin prosesseihin, mikä kasvattaa kiirettä ja stressiä, Aronkytö sanoo.
Kohti tehokkaampaa tulevaisuutta
OneClinic Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Pietilä iloitsee kauaskantoisista valintaperusteista ja kehittämishalusta.
– Hyvinvointialueilla tehdään nyt paljon säästöjä ja usein tiukat säästökuurit tappavat aidon kehittämisen. Mielestäni Vantaan ja Keravan tapauksessa tehdään juuri oikeita asioita, eli uskalletaan panostaa kehittämiseen. Kiitämme luottamuksesta OneClinicia kohtaan kehittämiskumppanina, Pietilä sanoo.
OneClinic on jo aiemmissa projekteissaan osoittanut, että tehokkaat logistiset järjestelmät voivat vähentää merkittävästi ajankäyttöä ja logistiikkakustannuksia. Pietilä lupaa, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueenkin investointi tuottaa tulosta:
– Uskomme, että tässäkin tapauksessa saadaan aikaan merkittäviä säästöjä ja arjen työn parannuksia, jotka maksavat itsensä nopeasti takaisin. Operatiivisten säästöjen lisäksi järjestelmämme tuottaa tarkempaa tietoa materiaalikulutuksista tiedolla johtamista ja taloushallintoa sekä kestävyysraportointia varten.
Kuinka terveydenhuollon logistiikkaa voidaan tehostaa vaatimusten tasolle?