Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Terveydenhuollon tulevaisuus on terveysdatan paremman hyödyntämisen varassa 
Sponsoroitu

Henrik Honkanen

projektikoordinaattori, Business Turku Oy

Marco Hautalahti

toimitusjohtaja, FINBB

Arho Virkki

analytiikkajohtaja, Varha

Terveysdatan täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää tiiviimpää yhteistyötä sairaaloiden, teknologiayritysten ja tutkimuslaitosten välillä. Keskeisiä kehityskohteita ovat tietoisuuden lisääminen, kestävän rahoituksen varmistaminen sekä julkisen sektorin ja pk-yritysten välisen dialogin vahvistaminen.

– Suurin haaste, jonka olemme havainneet HealthHub Finland EDIH:ssä, on se, että pk-yrityksillä ei usein ole selkeää käsitystä siitä, miten terveysdataa voisi hyödyntää nykyisen liiketoiminnan kehittämisessä tai uuden liiketoiminnan luomisessa. Ei tiedetä mistä dataa saa, minkä tyyppistä se on tai miten sitä käytännössä hyödynnetään. Lisäksi tuotekehitykseen ja tutkimukseen liittyvät rajoitukset ovat usein epäselviä, toteaa projektikoordinaattori Henrik Honkanen Business Turku Oy:n koordinoimasta HealthHub Finland EDIH –innovaatiokeskuksessa.

Terveysteknologiassa data on yhä alihyödynnetty resurssi. Synteettinen data luo uusia edellytyksiä terveydenhuollon innovaatioille ja tehokkuuden parantamiselle.

Synteettinen data on keinotekoisesti luotua tietoa, joka matkii oikean datan rakennetta ja ominaisuuksia, mutta ei sisällä todellisia henkilötietoja tai ole sidottu yksittäisiin henkilöihin. Se mahdollistaa tutkimuksen ja kehitystyön ilman tietosuojaan liittyviä riskejä, sillä anonymisoitua dataa ei voida palauttaa yksittäiseen henkilöön millään algoritmilla.

– Rajatuissa kysymyksissä synteettinen data vastaa oikeaa dataa muodollisesti ja sisällöllisesti. Se soveltuu hyvin tuotekehitykseen sekä testaukseen ja mahdollistaa iteroinnin ilman raskasta lupaprosessia, kun oikeaa lääketieteellistä dataa käytetään varmentamiseen vasta tuotekehityksen loppuvaiheessa, kertoo Varhan analytiikkajohtaja Arho Virkki. Hänen Varhalla johtama Auria Tietopalvelu on Suomen ensimmäinen EU-statuksen saanut terveysalan digitaalinen innovaatiokeskittymä ja yksi HealthHub Finlandin partnereista.

Biopankkien merkitys terveysinnovaatioissa

Suomen biopankkiverkosto on erinomainen esimerkki tutkimusinfrastruktuurista, joka tukee terveydenhuollon koko arvoketjua terveyden ylläpidosta yksilölliseen, kustannusvaikuttavaan hoitoon.

– Biopankkitoiminta kehittyy vauhdilla kohti BioDataPankki-toimintaa, mikä avaa valtavia mahdollisuuksia tulevaisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Innovaatioiden syntyminen edellyttää julkisen ja yksityisen sektorin tiivistä yhteistyötä. Vaikka Suomessa on merkittävää biopankkitoimintaa, kotimaiset toimijat ovat jääneet datan hyödyntämisessä kansainvälisen kehityksen vauhdista, huomauttaa valtakunnallisen biopankkien osuuskunnan FINBB:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti.

Fingenious® -palvelu nopeuttaa tutkimusta ja vähentää byrokratiaa tarjoamalla pääsyn kaikkiin Suomen sairaalabiopankkeihin ja niiden aineistoihin. Se on ensimmäinen laatuaan Euroopassa, mahdollisesti koko maailmassa, ja sen palveluita käyttää tutkijoita 39 maasta.

– Tuomme yhteen terveysalan testialustat pk-yrityksille ja autamme luomaan uutta liiketoimintaa. Haastamme julkisen sektorin ottamaan innovaatiota tehokkaammin käyttöön toimintansa ja prosessiensa parantamiseksi. Me autamme yhdistämään yritysten ratkaisut ja terveysalan kehitystarpeet, Honkanen lupaa.

HealthHub Finlandin partnereita ovat

Business Turku 
Kuopio Health 
Oulun yliopisto 
Business Tampere
Kajaanin ammattikorkeakoulu 
Business Oulu
Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha 
Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB

Kiinnostuitko terveysdatan hyödyntämisestä sote-alalla?

Tutustu yritysesimerkkeihin Fingenious® -palvelusta

Next article