– Väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen kasvattavat terveydenhuollon palvelutarpeita samaan aikaan kun sekä taloudellisia että henkilöstöresursseja näiden palveluiden tuottamiseen on yhä vähemmän käytettävissä, toteaa Terveydenhuollon johtaminen -ohjelman johtaja Sirpa Koponen Jyväskylän yliopiston Executive MBA-koulutuksesta.
Koponen on huolissaan kehityksestä, jossa hyvinvointialueet joutuvat ohjaamaan toimintaansa mittarinaan alijäämäinen talous. Talouden tasapainottamisen ollessa vahvasti keskiössä saatetaan pitkäjänteisten strategisten ratkaisujen sijaan turvautua henkilöstön karsimiseen.
Haastavassa taloustilanteessa vaaditaan parempaa tulosta kaikkialla, mutta toisaalta tätä tulosta pitäisi pystyä tekemään jatkuvasti pienemmällä henkilöstömäärällä. Olemassa olevalle henkilöstölle kasautuu yhä enemmän työtehtäviä ja työn kuormittavuus aiheuttaa sairauspoissaolojen lisääntymistä ja alan vaihtoa.
Koponen korostaa, että johtajuudella on iso merkitys henkilöstön pysyvyyteen.
Henkilöstöpulan tulisi motivoida sitä, että jäljellä olevaan henkilöstöön panostetaan. Resurssien rajallisuus vaatii kykyä kehittää uusia toimintatapoja, esimerkiksi työnjaon uudistamista, moniammatillisten tiimien hyödyntämistä ja teknologian avulla tapahtuvaa työtä.
Toimintaympäristö muuttuu vaativammaksi
Terveydenhuollon johtaja on tulevaisuudessa yhä laaja-alaisempi moniosaaja, jonka työssä ihmisten johtamisen taidot korostuvat. Muutosvaatimuksiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti ja sopeuttamaan oman organisaation toimintaa.
– Professiojohtaminen on terveydenhuollon alalla vahvaa, mutta se ei enää yksin riitä. Johtajan on osattava viestiä ja vuorovaikuttaa niin oman organisaation sisällä kuin erilaisten sidosryhmien kanssa, sanoo Koponen, ja jatkaa:
– Aluekohtaiset vaatimukset, väestöpohja, ikääntyminen ja erilaiset hoitopalvelutuotannon tarpeet vaikuttavat johtamiseen. Eettisen johtamisen kysymykset korostuvat, kun siirrymme vaikuttavuusperusteiseen hoitoon. Priorisointia tulee tehdä vain faktapohjaisesti, joten tiedolla johtaminen on hallittava.
Uuden ajan johtaja löytää joustavia ja innovatiivisia ratkaisuja taloudellisesti paineistetuissa tilanteissa.
Esimerkiksi terveysteknologian, tekoälyn ja robotiikan alueilla tapahtuu nyt paljon ja näitä mahdollisuuksia on tärkeä opetella hyödyntämään.
Johtamisen kehittäminen tärkeää
Terveydenhuollon johtaminen -ohjelma on koonnut vuodesta 2010 yhteen johtajia, esimiehiä ja asiantuntijoita sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta.
Yli sektorirajojen tapahtuva verkostoituminen on koettu hyvin antoisaksi. Omaa toimintaa voi kehittää uudella tavalla, kun sitä pääsee suhteuttamaan toisten kokemuksiin. Ohjelma avaa näkemään yhteistyön ja oman toiminnan kehittämisen mahdollisuuksia.
Koponen toteaa tulevien sukupolvien odottavan työelämältä joustavuutta ja johtajuudelta uudenlaista vuorovaikutteisuutta.
Terveydenhuollon johtaja on strateginen, ihmislähtöinen ja uutta teknologiaa hyödyntävä osaaja, joka tasapainottelee varmistaakseen henkilöstön hyvinvoinnin, tehokkaan resurssinkäytön ja palvelun laadun yhä monimuotoisemmaksi muuttuvassa toimintaympäristössä.
EMBA Terveydenhuollon johtaminen -ohjelman osallistujana
– Strateginen johtamisosamisesi syvenee.
– Ihmisten johtamistaitosi kehittyy.
– Kykysi taloudellisen näkökulman huomioimiseen toiminnan kehittämisessä vahvistuu.
Vahvista rooliasi tulevaisuuden
terveydenhuollon johtajana, tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!