Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » Sote-alueen ”koulutetaan enemmän”-mantra on auttamattomasti vanhentunut
Hoitotyön tulevaisuus

Sote-alueen ”koulutetaan enemmän”-mantra on auttamattomasti vanhentunut

Kuvassa Hyvinvointiala ry:n terveys-palvelujohtaja Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta

Voimmeko kouluttaa kokonaisia ikäluokkia vain sosiaali- ja terveyshuoltoon? Emme. Palveluntarve kuitenkin kasvaa, kun suuret ikäluokat tulevat 80–85 vuoden ikään. On siis tehtävä enemmän, mutta nykyistä pienemmällä porukalla.

Toinen soten haaste on, että se on hyvin säädelty toimintaympäristö.

– Haastetta pahentaa se, että uutta säädäntöä tehdään vanhoilla ajatusmalleilla. Se, että laatu syntyisi ainoastaan jatkuvasta työvoiman lisäämisestä ei ota huomioon teknologista kehitystä ja sen hyödyntämismahdollisuuksia. Sote-alan työvoimaintensiivisyyttä on pakko vähentää, Hyvinvointiala ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause sanoo.

Pitäisikö siis koko sote palvelupolkuineen ajatella uusiksi?

– Kyllä. Päättäjien pitäisi perata, mikä on tarpeellista ja mikä ei, missä tarvitaan ihmisiä ja missä teknologiaa. Data ja työkalut tehostamiselle meillä jo on. Niiden avulla voi luoda raamit, joissa ammattilaisilla on nykyistä laajempi vapaus tehdä työnsä, Kause ehdottaa.

Laatu syntyy tiedolla johtamisen ja ennakoinnin avulla

Olennaista sotessa on perusasioiden kuntoon saattaminen niin, että hoitoon pääsy on nopeaa. Kun painopiste on varhaisessa tuessa, silloin ei välttämättä tarvitse priorisoida yhtä paljon kuin jos nykyinen meno jatkuu.

– Esimerkiksi diabetespotilailla hyvän hoitotasapainon saavuttaminen ajoissa on inhimillisempää ja halvempaa kuin äärimmillään amputointivaiheessa. Toinen hyvä esimerkki on kaikille hoidon osapuolille näkyvä lääkelista, joka ehkäisee ylilääkitsemistä, Kause konkretisoi.

Kustannusten läpivalaisu on tapa tehostaa resurssien käyttöä.

– Meillä on resursseissa aika paljon päällekkäisyyksiä. Onko esimerkiksi tarpeen tehdä uusi labrakoe tai kuvaus julkisella, jos potilas on jo käynyt yksityisellä? Lähtökohtaisesti ei ole syytä epäillä lääkäreiden etiikkaa, ovathan he sitoutuneet samoihin eettisiin periaatteisiin, Kause muistuttaa.

Tiedon ja resurssien parempi hyödyntäminen nopeuttaa hoitoa, auttaa ennaltaehkäisemään komplikaatioita ja säästää euroja.

– Dataa on runsaasti ja sen avulla voidaan tehdä näkyväksi hoidon laatu, vaikuttavuus ja kustannukset. Analyysin pohjalta voitaisiin paljon nykyistä tehokkaammin ennakoida, suunnitella hoitopolkuja ja asettaa numeeriset tavoitteet ilman toimintatapojen yksityiskohtaista sanelua, Kause summaa.

Next article