Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden terveydenhoito » ”Sote-alan tuottavuus ei ole kasvanut pariinkymmeneen vuoteen” 
Hoitotyön tulevaisuus

”Sote-alan tuottavuus ei ole kasvanut pariinkymmeneen vuoteen” 

Kuvassa hyvinvointiala HALI ry:n edunvalvonta-johtaja Hanna-Maija Kause. Kuva: HALI ry

Tänä vuonna ensimmäiset suurista ikäluokista täyttävät 80 vuotta. Seuraavat 20 vuotta Suomen väestö-rakenne muuttuu voimakkaasti, kun yhä useampi eläköityy ja pienemmät ikäluokat kannattelevat yhteiskuntaa. 

Miten vähemmällä rahalla ja vähemmillä henkilöstöresursseilla saadaan tehtyä enemmän? 

– Tuottavuus ei ole kasvanut sotessa pariinkymmeneen vuoteen, mutta ei se mahdotonta ole. Meillä on jo keinot, tieto ja ymmärrys. Teknologian tueksi tarvitaan normituksen uudistamista ja purkamista, koska kaikki on ajateltava uusiksi. Lisäksi voimavaroja on saatava enemmän tekemiseen, pois hallinnosta, Hyvinvointiala HALI ry:n edunvalvontajohtaja Hanna-Maija Kause sanoo. 

Painopisteen siirtäminen ennaltaehkäisyyn on investointi 

Leikkaaminen ei ole koskaan ollut uudistamista, mutta hyvinvointialueiden on säästettävä nopeasti.  

– Alueet leikkaavat nyt kaikesta lain sallimasta eikä investointeja ennaltaehkäisyyn tehdä. 

Pitkällä tähtäimellä säästöjä saadaan vain, jos tekemistä uudistetaan, toimintatapoja tehostetaan ja terveydenhuollon painopiste siirretään kansantautien ennaltaehkäisyyn. 

– On kaikkien etu, että ihmisten toiminta- ja työkyvystä pidetään hyvää huolta ja nämä toimet nähdään kannattavina investointeina. Tehostaminen on myös edellytys sille, että pystymme tarjoamaan tasa-arvoista hoitoa kansalaisille. 

Mikä kaikki voidaan antaa koneiden tehtäväksi? 

– Missä ihmisten välistä kohtaamista tarvitaan eniten? Keskitetään henkilöstön voimavarat siihen. Esimerkiksi vapaasta puheesta tekoälyn tekemät rakenteiset kirjausehdotukset ovat hyvä edistysaskel, mutta vanhusten päivätoiminnan siirtäminen tabletille on typerää, koska se johtaa pahimmillaan heidän toimintakykynsä romahtamiseen. 

Kun sote-alan yksityiskohtaista normitusta puretaan ja yhteiseen tilannekuvaan yhdistetään niin ammattilaisten osaaminen kuin aiemmista onnistumisista kertynyt tieto, ollaan matkalla kohti tehokkaampaa tulevaisuutta. 

– Kun ammattilaisilla on mahdollisuus kokeilla erilaisia ratkaisuja, potilastyössä syntyneet oivallukset saadaan nopeasti käyttöön. Uudistumisen avaimia ovat avoin vuoropuhelu ja rohkeat ratkaisut: annetaan ammattilaisten innostua työstään ja uudistaa sitä! Annetaan heille mahdollisuus onnistua, Kause kiteyttää. 

Next article