Perusterveydenhuoltoa vaivaavan lääkäripulan vuoksi usein ainoa ratkaisu kotihoidon ja hoitolaitosten asiakkaiden kiireellisissä ongelmissa on päivystykseen lähettäminen.
Tehokkaampikin tapa on kuitenkin olemassa – asiakkaan vointi pystytään usein riittävän hyvin arvioimaan myös videoyhteyden avulla, etenkin, jos paikalla potilaan kanssa on kokenut hoitotyön ammattilainen, joka pystyy mittaamaan tarvittavat parametrit ja tekemään lääkärin ohjeistamat tutkimukset.
– Videoyhteydellä pystytään arvioimaan muun muassa ihomuutoksia, hengitystä, neurologista statusta ja puhetta, ylilääkäri Katriina Lähteenmäki kertoo.
Lähteenmäen mukaan videoyhteyttä hyödyntämällä saavutetaan merkittävää resurssien ja ajan säästöä. Samalla myös perusturvan äärilaidoilla olevien asukkaiden mahdollisuudet lääkärin vastaanottoon paranevat merkittävästi.
Tavoitteena turhien päivystyskäyntien väheneminen
Porin perusturvalle tarjottiin tämän vuoden keväällä mahdollisuutta puolen vuoden ilmaiseen kokeiluun, jossa vuonna 2014 perustetun mobiilitoiminnan käyttöön annettiin kuusi tablettitietokonetta.
Lähteenmäki korostaa, että toiminnan tavoitteena on välttää turhia päivystyskäyntejä viemällä kiireellinen tutkimus ja hoito potilaiden kotiin, asumispalveluyksiköihin ja hoitolaitoksiin.
Potilas hoidetaan mahdollsuuksien mukaan kodissaan tai siirretään tarvittaessa suoraan kaupunginsairaalan osastolle. Mobiilitoiminnassa on mukana ylilääkärin lisäksi kaksi yleislääkäriä ja neljä sairaanhoitajaa.
Perusturvan käytössä olevissa tableteissa on puhelinluettelo, jolloin yhdellä valinnalla päästään videoyhteyteen lääkärin kanssa.
Puolen vuoden testauksen perusteella potilaat ja omaiset ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Palvelulla lääkäri on pystynyt sekä vakuuttumaan potilaan pärjäämisestä kotona että toisinaan myös sairaalahoidon tarpeellisuudesta, Lähteenmäki sanoo.
HYVÄKSI-hanke
Tablettien käyttöönotto on osa Prizztech Oy:n ja Satakunnan ammattikorkeakoulun toteuttamaa HYVÄKSI-hanketta, joka mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille maksuttomia testauksia sekä tietoa ja käyttökokemuksia uusimman teknologian mahdollisuuksista. Käyttäjät osallistuvat tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen, jolloin voidaan suunnitella hoitotyöhön soveltuvaa teknologiaa. Kohderyhmiä ovat esimerkiksi ikäihmiset, kehitysvammaiset, muistisairaat ja vammautuneet, heidän omaisensa ja hoitajansa. HYVÄKSI-hanke toteutetaan ajalla 1.11.2014–30.9.2017. Hanketta rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR), Satakunnan ammattikorkeakoulu sekä Porin seudun kunnat (Pori, Ulvila, Harjavalta, Kokemäki ja Pomarkku.