Terveydenhuoltoon voidaan saada merkittäviä säästöjä farmakogeneettisten testien avulla.
Farmakogenetiikka tutkii, miten ihmisen geenit vaikuttavat lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen. Tiedon avulla voidaan yksilöllistää lääkehoito ja varmistaa, että potilaalle valitaan oikea lääke sopivalla annostuksella. Geeniperimä voi vaikuttaa lääkkeen tehoon enemmän kuin perinteisesti käytetyt munuais- ja maksa-arvot. Abomics Oy:n Sami Miettinen kertoo, että testien hinnat ovat laskeneet, mikä on tehnyt niistä entistä saavutettavampia.
– Farmakogeneettisten testien yleistyminen on tärkeää, sillä niiden avulla saadaan tietoa potilaan geenien vaikutuksesta lääkkeisiin. Tämä auttaa lääkäreitä valitsemaan sopivimman lääkkeen ja säätämään annostusta.
Geenit voivat vaikuttaa paitsi lääkkeen tehoon myös haittavaikutuksiin ja siihen, miten elimistö käsittelee lääkettä.
– Abomicsin suosittelemassa geenipaneelissa on tällä hetkellä 29 geeniä, joiden vaikutus lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen on vahvistettu, Miettinen sanoo.
Farmakogeneettinen testaus on erityisen hyödyllistä monilääkityille ikäihmisille sekä kivun, masennuksen, sepelvaltimotaudin ja aivohalvausten hoidossa. Potilaat, jotka eivät saa riittävää hoitovastetta tai kokevat vakavia haittavaikutuksia, hyötyvät testistä.
Farmakogeneettisillä testeillä merkittäviä säästöjä
Farmakogeneettisten testien tehokas hyödyntäminen edellyttää, että tulokset antavat selkeät annosohjeet ilman tarvetta erikoislääkärin konsultointiin.
– Testitulosten tulee olla helposti ymmärrettävissä ja suoraan lääkärin käytettävissä ilman erikoislääkärin konsultointia, Miettinen painottaa.
Tulosten tulee myös olla päivitettävissä uusien lääkkeiden tullessa markkinoille. Lisäksi potilaiden on saatava nähdä omat testituloksensa, mikä parantaa hoitoprosessin läpinäkyvyyttä ja osallisuutta. Miettisen mukaan testitulosten integrointi lääkemääräysohjelmistoon on kriittistä, jotta ne ovat helposti saatavilla lääkkeitä määrättäessä. Kun nämä ehdot täyttyvät, farmakogeneettiset testit tehostavat hoitoa ja tuovat merkittäviä kustannussäästöjä.
– Sitran tutkimuksen mukaan lääke- ja genomidatan parempi hyödyntäminen voisi tuoda vuosittain yli 300 miljoonan euron säästöt.
Abomics – yksityinen lääkitys jokaisen saatavilla
Suomessa sairaanhoitopiirit ja hyvinvointialueet ovat tarjonneet farmakogeneettisiä palveluja yli kymmenen vuoden ajan yhteistyössä laboratorioiden ja Abomicsin kanssa.
– Abomics on kehittänyt palveluja lääkäreiden ja sairaaloiden tarpeisiin. Laaja farmakogeneettinen tietokanta on saatavilla kaikilla hyvinvointialueilla Duodecimin Terveysportin kautta, Miettinen kuvailee.
Kansallinen ratkaisu perustuu avoimiin rajapintoihin, jotka mahdollistavat tiedon integroimisen suoraan potilastietojärjestelmiin. Tämä tekee farmakogeneettisestä tiedosta Miettisen mukaan osan lääkärin päivittäistä työtä.
–Abomicsin tavoite on muuttaa tutkimustieto yksilöllisiksi lääkesuosituksiksi.
Abomics Oy
Abomics tarjoaa kliinisten laboratorioiden kanssa potilaskohtaisia raportteja lääkkeiden valintaan ja säätämiseen. Rajapinnan avulla raportit integroidaan sairaalan tai lääkäriaseman tietojärjestelmiin, mikä takaa farmakogeneettisen tiedon saatavuuden kaikissa tervey-denhuollon sektoreissa.
Kiinnostuitko farmakogeneettisista testeistä?