Joonas Sirola
ortopedian ja traumatologian professori ja ylilääkäri
Osteoporoosi on erityisesti vaihdevuosi-ikäisten naisten sairaus, mutta myös ikääntyvät miehet voivat kärsiä siitä.
Osteoporoosi on luustoa heikentävä sairaus, jossa luiden tiheyden ja rakenteen heikkeneminen tekee niistä hauraita ja alttiita murtumille. Suurimmassa riskissä sairastua ovat ortopedian ja traumatologian professori ja ylilääkäri Joonas Sirolan mukaan menopaussin ohittaneet naiset.
– Osteoporoosia kuitenkin esiintyy molemmilla sukupuolilla myös ikääntymisestä johtuen. Käytännössä osteoporoosissa merkityksellisintä onkin lisääntynyt pienienergisten murtumien riski.
Pienienerginen murtuma tarkoittaa vähäisestä voimasta, kuten tasamaalla kaatumisesta, syntyvää murtumaa. Lisääntyneen murtumariskin määrittävät pääosin ikä, kehon koostumus, muut sairaudet, aiemmat pienienergiset murtumat ja luun tiheys.
– Murtumariskiä kohottaa myös lisääntynyt kaatumisriski. Tyypillisiä osteoporoosiin liittyviä murtumia ovat rannemurtumat, olkaluun yläosan murtumat, selkärangan nikamien murtumat ja lonkkamurtumat, Sirola sanoo.
Murtuma lisää uusien murtumien riskiä
Murtuman hoito on aina syytä arvioida lääkärin toimesta, jotta murtuma voi parantua asianmukaisesti. Sirola painottaa, että esimerkiksi nivelten lähellä olevat murtumat voivat huonosti parantuessaan aiheuttaa hyvin merkittävää toimintahaittaa.
– Lisäksi mahdollisen osteoporoosin hoidon tarve tulee tällöin selvitettyä. On hyvä muistaa, että osteoporoosi itsessään ei aiheuta oireita, vaan sen oire on murtuma.
Pienienerginen murtuma lisää uusien murtumien riskiä erityisesti ranne- ja nikamamurtumien osalta. Osteoporoosin hoidon perimmäisenä tavoitteena on lonkkamurtumien ehkäisy.
– Lonkkamurtumat aiheuttavat hyvin merkittävää toimintahaittaa päivittäisissä toiminnoissa sekä lisäävät kuolleisuutta, Sirola toteaa.
Osteoporoosin hoito ja ehkäisyn olennaisin tekijä on Sirolan mukaan muiden osteoporoosin riskiä lisäävien sairauksien asianmukainen hoito ja elintapatekijät. Tehokas tapa sairauden ehkäisyyn on ravitsemus ja liikunta.
– Jo nuorella iällä riittävä liikunta ja oikeanlainen ravitsemus parantavat luun laatua ennen vaihdevuosia. Tärkeitä ovat myös kaatumisriskiin vaikuttavat tekijät, kuten kaatumisriskiä lisäävien sairauksien hoito ja ehkäisy.
Osteoporoositutkimuksen osaamista yli 20 vuoden kokemuksella