Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Nivelrikkoa sairastava: älä lopeta liikkumista! – 4 kysymystä nivelrikosta
Nivelrikko

Nivelrikkoa sairastava: älä lopeta liikkumista! – 4 kysymystä nivelrikosta

Nivelrikkoa voi ehkäistä liikkumalla monipuolisesti ja elämänmittaisesti. Kuva: Getty Images

Nivelten kuluminen liittyy usein tuki- ja liikuntaelimistön liian vähäiseen ja yksipuoliseen kuormittamiseen. Kysymyksiin vastaa tietokirjailija ja lääkäri Tapani Kiminkinen.

Mistä nivelrikko johtuu?

Nivelrikossa nivel on vaurioitunut vammasta tai erilaisista tulehduksista johtuen. Taustalla voi lisäksi olla kudosten rakennevika, liikeradan poikkeavuus tai kohtuuton toistorasitus. Myös perinnöllisyydellä on tässä osansa.

Minkälainen sairaus nivelrikko on?

Nivelrakenteet ikääntyvät yksilön mukana, joten jos tuijottaisimme ainoastaan magneettikuvia, voisi nivelrikkoisena pitää miltei jokaista keski-ikäistä. Ydinasiana ovat oireet, ja ne eivät välttämättä korreloi nivelistä otettuihin kuviin. Itse luokittelen sairaudeksi oireilevan nivelrikon. Vuosikymmeniä sitten Suomessa puhuttiin enemmän kulumaviasta kuin sairaudesta, vähän samaan tapaan kuin monissa ominaisuuksissa tyydyttiin sukuvian käsitteeseen. Nykyään taas oletamme ihmisen luoneen ”suuren suunnittelijan” tarkoitukseksi sen, ettei meidän tulisi menettää toimintakykyämme selvitä yksin. Tai ainakaan ettemme tarvitsisi kohtuuttoman paljon toisten apua.

Kuka voi sairastua nivelrikkoon?

Maan vetovoiman vaikutus korostuu kantavissa nivelissä sitä enemmän, mitä suurempi yksilön paino on ja miten hän niveliään rasittaa. Jaloissa kuormitus kohdistuu ukkovarpaiden tyviniveliin, polviin ja lonkkiin. Tukirangassa kovin rasitus kohdistuu rangan alaosiin eli lanne-, rinta- ja kaularankaan. Balettitanssijan epäfysiologinen jalkaterän asento ei voi olla aiheuttamatta nivelrikkoa. Sama pätee himokutojan peukalon tyviniveleen. Luonnollisesti rakenteet kuluvat iän myötä mutta eivät ainoastaan käytöstä vaan myös koko tuki- ja liikuntaelimistön liian vähäisestä ja/tai yksipuolisesta kuormittamisesta.

Voiko nivelrikkoa ehkäistä?

Nivelrikkoa voi ehkäistä liikkumalla monipuolisesti ja elämänmittaisesti, välttämällä ylipainoa, tupakointia ja suositusten vastaista ravitsemusta. Riskialttiiden urheilulajien harrastajien on syytä ehkäistä nivelten rakenteiden yksipuolista kuormittamista ja vammautumista. Mahdollisten nivelrikkovaivojen yllättäessä liikkumista ei kuitenkaan tule lopettaa vaan sopeuttaa se nivelten terveyttä tukevaksi.

Next article