Luuston kuvitellaan olevan kuollut tukiranka. Tosiasiassa se on kaikkea muuta!
Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu keskimäärin reilussa 10 vuodessa. Jos olet 45-vuotias, leikkimielisesti voidaan sanoa sinulla olevan viides luusto.
Luusto on tukiranka ja liikkumisen väline. Se suojaa sisäelimiä, selkäydintä sekä aivoja. Luuytimessä muodostuvat verisolut. Luusto turvaa myös tärkeitä elintoimintoja. Nimittäin sydän, keskushermosto ja lihakset tarvitsevat kalsiumia. Mikäli sitä ei saada ruuasta, luusto toimii kalsiumin luovuttajana. Se osallistuu myös elimistön hormonitoimintaan sekä energia-aineenvaihduntaan
Luustossa näkyy eletty elämä
Luustossa näkyvät perintötekijät ja elintavat, monet sairaudet ja lääkehoidot. Niinpä pitkäaikaissairautta sairastava voi saada myös osteoporoosin.
Luustossa näkyy ikä: se menettää massaansa 40 ikävuodesta lähtien. Osteoporoosi onkin yleisintä ikääntyneillä.
Koska luusto on elävää kudosta, koskaan ei ole liian myöhäistä vaikuttaa sen kuntoon. On tärkeää syödä terveellisesti niin, että saa riittävästi kalsiumia ja proteiinia. Lisäksi tarvitaan D-vitamiinia ja monipuolista liikuntaa. Erityisesti ikääntyessä on tärkeää ehkäistä kaatumisia.
Kaikkein keskeisin aika luuston kannalta on kuitenkin lapsuus ja nuoruus. Ne ovat korvaamattoman tärkeäitä lujan luuston muodostumisessa.
Luustoviikkoa vietetään Suomessa vuosittain aina lokakuussa.
Artikkelin asiantuntija on Luustoliiton toiminnanjohtaja, Ansa Holm. Lisää tietoa luustosta ja osteoporoosista: luustoliitto.fi