Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Lääkkeetön kivunlievitys on kipupotilaan hoitamisen perusta
Kivunhoito

Lääkkeetön kivunlievitys on kipupotilaan hoitamisen perusta

Lääkkeetön kivunlievitys
Lääkkeetön kivunlievitys
Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät voivat auttaa muun muassa erilaisista lihassäryistä tai nivelkivuista kärsiviä. Kuva: Getty Images

Jukka-Pekka Kouri

fysiatri

Kivun lievittäminen vaatii kokonaisvaltaista ja yksilöllistä hoitoa. Kivun helpottamiseksi on olemassa useita lääkkeettömiä vaihtoehtoja.

Käypä hoito -suosituksessa kivunhoito nähdään kokonaisuutena, jossa mainitaan, että kipupotilaan hoitaminen perustuu hyvään hoitosuhteeseen. Hoidon tavoitteina tulisi olla potilaan kokeman kivun lievittyminen, toimintakyvyn koheneminen ja elämänlaadun parantuminen.

Suosituksen mukaan lääkkeettömät hoidot ovat kivunhoidon perusta.

Fysiatri Jukka-Pekka Kouri kehuu kivunhoitoon liittyvää Käypä hoito -suositusta.

– Lisäksi liikunnalla ja omalla harjoittelulla sekä fysioterapialla on tärkeä merkitys kivunhoidossa, ja erilaiset psykologiset keinot kivun hallintaan on todettu vaikuttaviksi. Niissä on vaihtoehtoja esimerkiksi joogasta ja meditaatiosta erilaisiin rentoutusmenetelmiin, fysiatri kertoo.

Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät voivat auttaa muun muassa erilaisista lihassäryistä tai nivelkivuista kärsiviä. Osa kivuista kärsivistä potilaista saattaisi hyötyä eri menetelmien yhdistämisestä.

Kivunhoitoon on kehitetty useita keinoja

Kouri kertoo, että lääkkeetön kivunlievitys on edistynyt paljon viime vuosina teknologian kehityksen ansiosta.

– Nykyiset lääkkeettömät kivunhoitomenetelmät saattavat kuitenkin osittain pohjautua ikivanhoihin metodeihin, kuten akupunktioon.

Akupunktion toimintaperiaate nojaa endorfiinien vapauttamiseen kehossa. Endorfiinien vapauttamista voidaan ajatella kehon omana kivunlievitysmenetelmänä.

Esimerkiksi sähköakupunktiolaite on kehitetty tehostamaan perinteistä akupunktiota. Myös TNS-laite on kehitetty akupunktion ideasta. TNS-laitteen avulla voidaan stimuloida ihon läpi kosketus- ja lämpötila-aistimuksia välittäviä hermoja. Samaan kivunlievitysmekanismiin perustuvat lisäksi lääkintälaserit.

Kivun hoitaminen on aina yksilöllistä ja usein vasta kokeilemalla selviää, mikä auttaa kenelläkin.

Kivunlievitykseen on olemassa myös erilaisia kipukohtaan laitettavia kipulaastareita, joissa saattaa olla pieniä määriä kipua lievittävää ainetta tai sitten kyseessä on magneettiseksi laastariksi kutsuttu tuote, jonka pyrkimyksenä on lisätä verenkiertoa kipukohdassa. Itsehoitotuotteina saatavat kipu- ja magneettilaastarit on erotettava lääkkeellisistä kipulaastareista.

Kouri mainitsee lääkkeettömiin kivunlievitysmenetelmiin kuuluvan myös lymfaterapiaa tehostavat laitteet, joita voidaan käyttää silloin, kun kipuun liittyy turvotusta.

– Kivun hoitaminen on aina yksilöllistä ja usein vasta kokeilemalla selviää, mikä auttaa kenelläkin. Kaikista lääkkeettömistä kivunlievitysmenetelmistä tarvittaisiin lisää tieteellistä tutkimusta, Kouri sanoo.

Next article