Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Ennaltaehkäise osteoporoosi ja muut luuston sairaudet
Luuston terveys

Ennaltaehkäise osteoporoosi ja muut luuston sairaudet

ennaltaehkäise osteoporoosi
ennaltaehkäise osteoporoosi
Luun haurastumisen vauhtiin voi vaikuttaa elintavoilla. Olennaista on oikeanlainen ravinto ja liikunta. Kuva: Unsplash

Ansa Holm

toiminnanjohtaja, Luustoliitto

Tiina Huusto

puheenjohtaja, LT, Luustoliitto

Luustoliiton asiantuntijat kertovat, miten pidät huolta kehosi tukirangasta, luustosta, sekä ehkäiset ja hoidat osteoporoosia.

– Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi elämän. Sen kudosmassa lisääntyy noin 20–30 ikävuoteen saakka. Nuorena tulisi liikkua ja syödä terveellisesti, jotta saavuttaisi perimän suoman luun maksimitiheyden. 50 vuoden tienoilla alkaa luuston massa vähetä. Luun haurastumisen vauhtiin voi vaikuttaa elintavoilla, kertoo Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

– Luuston kunnossapidossa olennaista on oikea ravinto ja riittävä liikunta. Vihannekset, marjat ja hedelmät sekä täysjyvävilja, maitotuotteet, kala, kananmunat ja hyvät rasvat ovat luustolle tarpeen. Riittävä määrä kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia ovat tärkeitä. Maitotuotteita käyttävät saavat kalsiumia yleensä tarpeeksi ja D-vitamiinia kesäisin auringosta. Muulloin tarvitsemme D-vitamiinin täydennystä. Suomessa sitä on lisätty maitotuotteisiin ja levitteisiin, luontainen lähde on myös kala. Viimeistään 75-vuotiaana suositellaan 20 mikrogramman D-vitamiinilisää. Proteiinia saamme yleensä riittävästi, mutta etenkin ikääntyneenä asiaan on syytä kiinnittää huomiota, kertoo Holm.

Luustoliiton puheenjohtajan, LT Tiina Huuskon mukaan liikunnan tulisi olla oman painon päällä tapahtuvaa, kuten kävely, juokseminen tai tanssi. Hyvän tasapainotaidon säilyttäminen on tärkeää kaatumisten ehkäisemiseksi. Riittävä uni on tarpeen, sillä se edistää solujen uusiutumista sekä tasapainottaa hormoni- ja aineenvaihduntaa. Tupakointi on luustolle myrkkyä ja alkoholin käytössä olisi noudatettava kohtuullisuutta.

Osteoporoosi altistaa murtumille

Osteoporoosi on luun tiheyttä haurastuttava tauti, jota sairastaa noin 400 000 suomalaista. Sille altistavat eräät sairaudet ja lääkitykset, kuten diabetes, anoreksia, keliakia, kilpirauhasen liikatoiminta, imeytymishäiriöt, varhaiset vaihdevuodet, syöpä ja syöpähoidot sekä pitkäaikainen kortisonihoito. Myös joissain suvuissa on sille altistavia perintötekijöitä. Yleisintä osteoporoosi on ikääntyneillä naisilla miehiä hennomman luuston ja vaihdevuosien aiheuttaman luustomassan vähenemisen vuoksi. Taudin merkittävin haitta on altistuminen murtumille.

– Osteoporoosi todetaan luuntiheyden mittauksella, joka tehdään yleensä ranne-, selän nikaman tai lonkkaluun arjen tilanteessa tapahtuneen murtuman yhteydessä. Jos pituudesta on viisi senttimetriä hävinnyt, on syytä mittauttaa luuntiheys. Osteoporoosista ei parane, mutta varhaisen diagnoosin ja heti aloitetun hoidon avulla sen etenemistä voidaan hillitä. Lääkehoitoon kuuluvat D-vitamiini, tarvittaessa kalsiumtabletti ja osteoporoosilääke. Lääkitys edellyttää huolellista hammashygieniaa mahdollisten haittavaikutusten ehkäisemiseksi. Säännöllinen seuranta ja vertaistuki ovat osteoporoosia sairastavalle tärkeää, sanoo Huusko.

Next article