Skip to main content
Etusivu » Syöpä » Ihmisarvoista elämää hymy huulilla – myelooma todettiin 51-vuotiaana
Inspiraatio

Ihmisarvoista elämää hymy huulilla – myelooma todettiin 51-vuotiaana

Kuva: Helgin oma arkisto

Helgi Rasimuksella todettiin multippeli myelooma vuonna 2015 naisen ollessa vain 51-vuotias. Alkushokin jälkeen elämä on maistunut edelleen hyvältä.

Epämääräiset murtumat, sairastelu ja väsymys paljastuivat myeloomaksi lokakuussa 2015. Oireilua ehti kestää lähes puolentoistavuoden ajan, ennen kuin ne osattiin yhdistää myeloomaan.

– Vuoden 2014 toukokuussa menin työterveyslääkäriin selkäkivun vuoksi. Se diagnosoitiin noidannuoleksi. Reilu kuukausi myöhemmin selvisi, että selkänikamani oli murtunut. Tässä vaiheessa sitä ei voitu enää leikata, Rasimus harmittelee.

Pian epämääräisiä murtumia ilmaantui myös muualle kehoon.

– Nilkkani murtui ja häpyluuhuni tuli hiusmurtuma. Kalsiumarvoni olivat epänormaalit, mutta vieläkään ei osattu epäillä myeloomaa, Rasimus ihmettelee.

Hänen hälytyskellot alkoivat soida yhtäkkisestä sairastelusta.

– Olin yhtenään flunssassa ja kuumeessa, joka oli minulle epätavallista. Olin ollut elämässäni siihen asti todella terve, viimeksi olin ollut kuumeessa 10-vuotiaana. Olin myös hirvittävän väsynyt, ja se oli väsymystä, joka ei lähtenyt nukkumalla, Rasimus muistelee.

Vuoden 2015 syyslomalla Rasimus lähti miehensä kanssa Ranskassa asuvan tyttären luokse lomalle. Loma loppui kuitenkin lyhyeen.

– Nukuin ympäri vuorokauden. Mieheni totesi, että eiköhän jätetä loma kesken ja palata Suomeen. Menimme Malmin terveysaseman kautta Meilahteen päivystykseen, josta lopulta pääsin hematologian poliklinikalle.

Kaksi vuotta diagnoosin jälkeen Rasimus kannustaa ihmisiä luottamaan kehon viesteihin.

– Jos huomaat muutosta kehossa, kuuntele sitä. Kehossa asuu suuri viisaus, kun vain maltamme kuunnella, Rasimus sanoo napakasti.

Hurttia huumoria ja salaisia kyyneleitä

Diagnoosin saatuaan Rasimus jäi sairaalaan lähes kolmen viikon ajaksi.

– Aluksi olin shokissa, yritin sairaalassa salaa itkeä odotellessani sädehoitoa. Jäin kuitenkin kiinni, hän naurahtaa.

Ammattitaitoinen hoitohenkilökunta yhdistettynä Rasimuksen positiiviseen luonteeseen sai naisen pään kuitenkin pian pystyyn.

– Sairaalassa ollessani sain hyvää hoitoa. Lääkäri sanoi, että vaikka en saisi entistä elämääni takaisin, saisin elää ihmisarvoista elämää. Se rauhoitti. Ajattelin, että pääni toimii ja jalkani liikkuvat, joten eteenpäin vaan positiivisella mielellä, Rasimus muistelee.

Huumori on pitänyt hänet pystyssä vaikeinakin päivinä.

– Minulla oli aivan ihana lääkäri, joka lupasi solusalpaajahoitojen yhteydessä, että saan kiharat hiukset. Ajattelin, että reklamoin saaneeni väärät solusalpaajat, jos kiharoita ei tule. Sain kuitenkin käkkärät, ja hienot sainkin, Rasimus iloitsee.

Hyvää hoitoa ja elämänmakuista elämää

Huhtikuussa 2016 Rasimukselle tehtiin kantasolusiirto. Sen jälkeinen pitkä sairastelu ja kahdeksan kuukauden sairasloma ottivat koville, mutta nyt Rasimus on palannut osa-aikaisesti työhönsä ja vointi on hyvä.

– Välillä on vaikeita päiviä, mutta en ole yksin sairauteni kanssa. Minulla on ihania ystäviä ja perhe tukena. Selkäkipuja on ollut, mutta fysioterapeutin jumppa auttaa, Rasimus iloitsee.

Next article