Magneettikuvaus varmistaa, onko kyseessä eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu vai eturauhassyöpä. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu kuuluu ikääntyvän miehen elämään ja eturauhassyöpä voi puolestaan olla täysin oireeton.
– Virtsaamisvaivojen alkaessa on syytä käydä tarkistamassa eturauhasen tila. Ikä on tärkein riskitekijä, eturauhassyöpä diagnosoidaan keskimäärin 70 vuoden iässä, lääketieteen ja kirurgian tohtori Martti Ala-Opas toteaa.
Eturauhassyövän erottaminen eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun perustuu PSA-testiin ja eturauhasen tunnusteluun sekä nykyisin myös eturauhasen magneettikuvauksen antamaan tietoon. Magneettikuvauksen myötä turhat neulanäytteet voidaan jättää ottamatta.
– Erityinen laboratoriotesti on Stockholm3-testi, joka sisältää usean markkerin koosteen ja antaa arvokasta tietoa syöpäriskistä. Sen voi ottaa joissakin yksityisissä laboratorioissa, Ala-Opas kertoo.
Räätälöityä hoitoa tarpeen mukaan
Eturauhassyövän hoito perustuu koepalojen antamaan informaatioon eturauhassyövän aggressiivisuudesta. Isotooppikuvauksella puolestaan määritetään eturauhassyövän mahdollinen levinneisyys.
– Jos kyseessä on matalan riskin, Gleason 6 -luokan syöpä ja sen määrä koepaloissa vähäinen, voidaan jäädä seuraamaan tämän niin sanotun ”kiltin” syövän tilaa 3–6 kuukauden välein tapahtuvan PSA-määrityksin. Sopiva matalan riskin paikallisen eturauhassyövän hoitotapa on brakyhoito, kudoksen sisäinen, neuloilla toteutettava sädehoito. Se on säästävä ja tehokas hoito paikallisessa, matalan riskin syöpätyypissä.
Aggressiivisemmat, paikalliset syövät hoidetaan joko leikkauksella tai sädehoidolla.
– Sädehoidon ja leikkauksen tehokkuus eturauhassyövän hoidossa on nykyisin samaa luokkaa. Jos potilas on alle 65-vuotias ja hyväkuntoinen voi leikkaus olla hänelle hyvä vaihtoehto, Ala-Opas sanoo.
Leikkauksessa eturauhanen poistetaan kokonaan. Leikkauksen jälkeen potilasta voivat vaivata huono virtsan pidätyskyky ja erektion heikentyminen.
Eturauhasen ulkopuolelle levinneet syövät hoidetaan pääsääntöisesti hormonihoidolla ja sädehoidolla. Uudet isotooppihoidot ja superherkät hormonilääkkeet ovat parantaneet eturauhassyövän ennustetta ja mahdollisuuksia hoitaa eturauhassyöpää menestyksekkäästi.
Tukea erektioon
Syöpäleikkauksen jälkeen erektiota joudutaan aina tukemaan lääkityksellä.
– Voidaan käyttää myös pistoslääkkeitä suoraan paisuvaiseen. Elleivät muut keinot auta, voidaan paisuvaiskudoksiin molemmin puolin leikata proteesisauvat, jotka toimivat pumppulaitteen avulla ja saavat aikaan erektion.
Ala-Oppaan mukaan parhaimmillaan leikkauksella saadaan aikaan erinomainen tulos, hyvä virtsantulo, hyvä pidätys ja erektiokin toimivaksi.
– Sukupuolielämä leikkauksen ja sädehoidon jälkeen on useimmiten tyydyttävää, vaikka aivan samanlaiseen nautintoon ei päästäkään kuin ennen hoitoja.