Vaikka kolesterolin saanti on elimistölle tärkeää, voivat kohonneet kolesteroliarvot pahimmillaan lisätä riskiä sairastua muun muassa valtimotauteihin.
1. Mitä kolesteroli on?
Kolesteroli on elimistölle välttämätön rasva-aine ja sitä tarvitaan muun muassa tiettyjen hormonien ja D-vitamiinin tuottamiseen. Kolesterolin voi jakaa HDL-kolesteroliin ja LDL-kolesteroliin, joista jälkimmäistä kutsutaan puhekielessä pahanlaatuiseksi kolesteroliksi, sillä sen liiallinen määrä kehossa on merkittävä riski terveydelle.
2. Milloin kolesteroliarvotluokitellaan korkeiksi?
Kokonaiskolesterolin olisi hyvä olla alle 5 mmol/l, LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l, HDL-kolesteroli miehillä yli 1 mmol/l ja naisilla yli 1,2 mmol/l sekä triglyseridien alle 1,7 mmol/l. Valtimotauteja sairastavilla LDL-kolesterolin tavoitearvo on matalampi, alle 1,4 mmol/l ja hyvin suuren sairastumisriskin omaavilla henkilöillä alle 1,8 mmol/l.
3. Mikä vaikuttaa kolesteroliarvojen nousuun?
Noin 10 000 suomalaista kantaa geeniä, joka aiheuttaa kolesterolin kertymistä elimistöön jo lapsuudesta lähtien. Perinnöllisyystekijöiden lisäksi ylipaino sekä omat elintavat, etenkin tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö, vaikuttavat suuresti kolesteroliarvojen nousuun. Korkeaa kolesteroliarvoa on onneksi mahdollista laskea ja kohoamista voi ehkäistä päivittäisillä valinnoilla.
4. Kuinka voin ehkäistä korkean kolesterolin muodostumista?
Ruokavalio on yksi keskeisin tekijä kolesteroliarvojen hallinnassa. Huomio kannattaa kohdistaa erityisesti rasvojen laatuun sekä kuitujen tarvittavaan saantiin. Liiallista suolan ja sokerin saantia kannattaa myös pitää silmällä. Ravinnon lisäksi liikunnalla on paljon suotuisia ominaisuuksia rasva-aineenvaihdunnalle. Mikäli kolesteroliarvot ovat korkeat tai kohonneet, omat elämäntavat kannattaa ottaa syyniin: tupakoinnin lopettaminen parantaa huomattavasti veren rasva-arvoja ja alkoholia olisi syytä nauttia ainoastaan kohtuukäytön rajoilla.
5. Mistä tiedän omat kolesteroliarvoni?
Kolesteroliarvot eivät näy ulospäin, vaan ne täytyy aina mitata verestä. Liiallinen kolesteroli ahtauttaa salakavalasti suonia kaikkialla elimistössä, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi sydäninfarktin tai aivoinfarktin. Tästä syystä kolesteroli kannattaakin mittauttaa säännöllisesti 3–5 vuoden välein ja viimeistään ennen 40 ikävuotta. Mitä aikaisemmin kohonnut kolesteroli havaitaan, sen tehokkaammin mahdollisia haittoja voidaan ehkäistä.
Oletko huolissasi kohonneesta kolesterolista?
Oikeanlaiset tuotteet voivat auttaa edistämään veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina