Skip to main content
Etusivu » Sydän ja verisuonitaudit » Läppävian ajoissa hoitaminen on elintärkeää
Aorttaläpän ahtauma

Läppävian ajoissa hoitaminen on elintärkeää

Epäily läppäviasta herää tavallisimmin sivuäänen perusteella, ja voi diagnosoida aorttastenoosin kuuntelemalla sydänääniä stetoskoopilla. Kuva: Getty Images

Mika Laine 

kardiologian ylilääkäri, HUS

Vaikea aorttastenoosi voi hoitamattomana johtaa sydämen vajaatoiminnan kehittymiseen ja kasvattaa äkkikuoleman vaaraa. 

Oireina hengenahdistus, rintakipu ja uupuminen – tai jopa rasitukseen liittyvä pyörtyminen? Aorttaläpän ahtauma etenee hitaasti ja voi olla oireeton vuosikausia, mutta kun ahtauma on kehittynyt vaikea-asteiseksi, se alkaa tyypillisesti oireilla edellä mainitun tavoin. Kardiologian ylilääkäri Mika Laine painottaa, että kriittinen läppäahtauma kuormittaa sydäntä ja siihen liittyy vakavien komplikaatioiden vaara.

– Oireiden ilmaantuessa elinaikaa on jäljellä keskimäärin 2–3 vuotta. Viivytyksetön läppäleikkaus tai katetriläppätoimenpide on silloin aiheellinen.

Aorttastenoosi on Laineen mukaan yleisin hoitoa vaativa läppävika. Aorttaläpän ahtautuminen johtuu iän myötä yleistyvästä läppäpurjeiden paksuuntumisesta ja kalkkeutumisesta. 

– Aorttaläppä on kalkkeutunut ainakin joka toisella 80 vuotta täyttäneistä ja tiukasti ahtautunut noin 4 % samasta ikäryhmästä.

Kriittinen läppäahtauma kuormittaa sydäntä, ja siihen liittyy vakavien komplikaatioiden vaara. On tärkeää, että läppävika hoidetaan ajoissa.

– Hoitamattomana vaikea aorttastenoosi voi johtaa sydämen vajaatoiminnan kehittymiseen. Oireiseen aorttaläppästenoosiin liittyy myös suurentunut äkkikuoleman vaara, Laine sanoo. 

TAVI-hoito syrjäyttänyt avoleikkauksia

Epäily läppäviasta herää tavallisimmin sivuäänen perusteella, ja lääkäri voi diagnosoida aorttastenoosin kuuntelemalla sydänääniä stetoskoopilla. 

– Diagnoosi varmennetaan sydämen ultraäänitutkimuksella, jolla saadaan myös tarkka käsitys läppävian vaikeusasteesta, Laine toteaa. 

Hoitona käytetään joko avoleikkausta tai niin kutsuttua TAVI-toimenpidettä. Laine kertoo, että aorttaläppästenoosin hoidossa aivoleikkauksien tarve vähenee kuitenkin jatkuvasti. 

– TAVI eli katetrin avulla asennettava aorttaläppä on tullut käyttöön 20 vuotta sitten, ja tekniikka on syrjäyttänyt avoleikkauksia etenkin iäkkäillä ja monisairailla potilailla. 

TAVI-hoidon turvallisuus on osoitettu tutkimuksissa ja myös pitkäaikaistulokset ovat osoittautuneet hyviksi. HUSissa TAVI-toimenpiteitä tehdään Laineen mukaan vuosittain yli 300 potilaalle. 

– Aorttaläppä asennetaan TAVI-hoidossa paikallispuudutuksessa ilman nukutusta ja sairaalahoitoa tarvitaan vain lyhyen aikaa. Usein potilas kotiutuu jo toimenpidettä seuraavana päivänä.

Koskettaako aihe? Ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja keskustele hoidosta oman lääkärisi kanssa!

Lataa opas avuksi oireiden tutkimiseen

Lisätietoa aorttaläpän ahtaumasta

Next article