Yleisin suun tulehdus on ikenien tai hampaiden kiinnityskudostulehdus. Suun tulehdusten yhteyksiä muihin elimistön ongelmiin, kuten diabetekseen sekä sydämen ja verenkiertojärjestelmän sairauksiin tutkitaan jatkuvasti.
Suun sairauksista yleisimmät, ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudostulehdus, voivat edetä hyvinkin pitkälle melko oireettomina. Arvioiden mukaan jopa noin 70 % suomalaisella on ientulehdusta ja noin 30 % sairastaa hampaiden kiinnityskudostulehdusta eli parodontiittia. Hampaiden reikiintyminen saattaa johtaa hammasytimen tulehtumiseen, joka taas voi levitä leukaluuhun ja pahimmillaan laajemmallekin elimistöön.
– Akuutti vakava hammastulehdus saattaa levitessään aiheuttaa teho-osastohoitoa vaativan yleistulehduksen. Tämä voi johtaa pysyviin tulehduksen aiheuttamiin vaurioihin ja pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaan, lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson varoittaa.
Nykytekniikalla mahdollinen hoidon tarve voidaan mitata myös potilaan syljestä.
– Vielä salakavalammin ongelmia saattaa aikaansaada ikenien tulehdus, joka oireettomana voi aiheuttaa matala-asteisen tulehdustilan koko elimistöön vuosikausiksi.
Seurauksina voivat olla immuunijärjestelmän häiriöt ja esimerkiksi sydämen ja verenkiertojärjestelmän ongelmat. Myös suoraan verenkiertoon pääsevät bakteerit ja niiden aineenvaihduntatuotteet voivat aiheuttaa vaurioita. Karlssonin mukaan suun tulehdusten yhteyksiä muihin elimistön ongelmiin, kuten diabetekseen, tutkitaan jatkuvasti. Yllättävämpiäkin yhteyksiä on löytynyt.
– Diabeteksen ja suun tulehduksen välinen vaikutus ulottuu molempiin suuntiin – huonossa tasapainossa oleva diabetes pahentaa suun tulehduksia, ja huonosti hoidettu suun terveys taas saattaa pahentaa diabetesta. Viime aikoina on havaittu myös esimerkiksi yhä selkeämpiä yhteyksiä suun tulehdusten ja hedelmällisyyden välillä.
Jotkin eurooppalaiset lapsettomuutta hoitavat klinikat ovatkin jo ottaneet suun tulehdusten testaamisen osaksi hoito-ohjelmaa.
Lue myös: Tulehdus oireettomassa suussa?
Uusi sylkitesti paljastaa tulehduksen helposti
Nykytekniikalla mahdollinen hoidon tarve voidaan mitata myös potilaan syljestä. Uusi testi mittaa suusta entsyymiä, jota esiintyy kollageenin hajoamisen yhteydessä.
– Kollageenin hajoaminen viittaa ongelmiin hampaiden kiinnityskudoksessa. Parhaassa tapauksessa testi voi paljastaa mahdollisesti tulossa olevia ongelmia ennen kuin suussa varsinaisesti näkyy selkeitä muutoksia. Silloin vakavien ja vaikeasti hoidettavien vaurioiden syntyminen voidaan välttää ennaltaehkäisevällä hoidolla, Karlsson sanoo.
Testeistä on hyötyä myös seurattaessa jo syntyneen tulehduksen hoidon tehoa sekä kalliiden hammasimplanttien ennustetta. Karlsson kehuu uutta testiä: kun varhaisemmasta testiversiosta saatu tulos oli joko positiivinen tai negatiivinen, nykyversiossa entsyymin määrä syljestä voidaan mitata hyvinkin tarkasti.
– Testit on kehitetty pitkälti suomalaisen tutkimustyön pohjalta – perustutkimusta on tehty jo pitkälti toistakymmentä vuotta. Myös käytöstä potilastyössä on jo runsaasti kokemusta. Tämänkaltainen testi edustaa lääketiedettä parhaimmillaan: vaurioiden ehkäisyä jo ennen niiden syntymistä.