– Nykyään vanhemmalla väellä on vielä paljon omia hampaita suussa. Se, millaisessa kunnossa ikäihmisten suut tänä päivänä ovat vaihtelee paljon, toteaa hammaslääkäri Heidi Ekholm.
On niitä, joiden suu on erittäin hyvässä kunnossa säännöllisten tarkastusten ja hyvän hoidon vuoksi, mutta on myös niitä, joilla on paljon erilaisia ongelmia suussa.
Mitä vanhemmaksi eletään, sitä enemmän on sairauksia ja useita lääkityksiä.
Millaisia ongelmia erityisesti iäkkäillä on?
Ikääntyneillä esiintyy usein suun kuivuutta, mikä voi olla melko kivuliasta ja kirvelevää. Kuiva suu aiheuttaa myös hampaiden reikiintymistä. Kuivuutta aiheuttavat ikään liittyvä syljenerityksen väheneminen ja esimerkiksi tietyt lääkkeet, mutta sitä voidaan hoitaa muun muassa suuhuuhteilla ja juomalla vettä riittävästi.
− Ikääntyneillä voi olla laajoja hammaspuutoksia, jotka vaikeuttavat ruokailua ja puhetta sekä vaikuttavat myös ulkonäköön. Laajat hammaspuutokset voivat näin vaikuttaa sosiaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Huonosti suussa pysyvä kokoproteesi voi olla paljon elämään vaikuttava ongelma iäkkäällä, mihin voidaan saada apua leukaluuhun kiinnitettävillä implanteilla. Pienet hammaspuutokset hoidetaan usein yksittäisillä hammasimplanteilla.
Vältä tulehduksia suussa
Ekholm painottaa, että etenkin iäkkäillä olisi erityisen tärkeää välttää suuhun syntyviä tulehduksia. Suun pitkäaikaiset tulehdukset vaikuttavat paitsi leukaluussa, myös koko elimistössä verenkierron kautta. Tulehdukset voivat edesauttaa vakavien sairauksien puhkeamista ja ne ovat riskitekijöitä muun muassa sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Piilevillä hammasperäisillä tulehduksilla on yhteys myös esimerkiksi diabeteksen huonoon hoitotasapainoon.
Omahoidon suosituksiin kuuluvat tutut asiat, kuten säännöllinen hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien ja proteesien huolellinen puhdistus.
Kuinka usein hammaslääkärissä pitäisi käydä?
− Yli 60-vuotiaille suosittelen pääsääntöisesti kerran vuodessa tarkastusta. Yksilöllinen hoitoväli katsotaan kuitenkin aina yhdessä oman hammaslääkärin kanssa. Suun hoitaminen on tärkeä osa kokonaisvaltaista oman kehon ja elämänlaadun hoitoa – se ei ole erillään muusta terveydestä, Ekholm muistuttaa.