Kohonnut verensokeri luo suun haitallisille bakteereille otolliset kasvuolosuhteet. Probiootit tekevät ei-toivottujen bakteerien oltavat tukalaksi.
– Kun veressä on enemmän sokeria, sitä on enemmän myös syljessä. Lisääntynyt sokeri syljessä saa bakteerit riehaantumaan, ja tämä näkyy hampaan kaulakarieksena, suuhygienisti Tarja Kirjatankki kertoo.
Kirjatankin mukaan suusta onkin usein nähtävissä puhjennut diabetes.
– Olen ohjannut useamman asiakkaani sokerin rasitustesteihin nimenomaan havaittuani lisääntynyttä hampaan kaulakariesta.
Toisaalta myös diabeteshoitaja ohjaa yleensä ensi töikseen vasta diagnosoidun diabeetikon suun terveyden ammattilaiselle.
– Tulehdus suussa saa diabeetikon sokeriarvot heittelemään, sillä kehon pitää keskittyä tulehduksen poistamiseen ja valkosolujen tuotannon lisäämiseen. Hyvän diabeteksen hoitotasapainon edellytys on terve suu, Kirjatankki painottaa.
Suun mikrobisto tasapainoon
Suussa elää yli 500 bakteerilajia, joista hyvät bakteerit toimivat suojamuurina taudinaiheuttajia vastaan ja estävät tulehduksia. Diabeetikon suussa haitalliset bakteerit pääsevät herkemmin valloilleen.
– Sokeripitoinen sylki on ei-toivotuille bakteereille mieluisaa kasvualustaa. Suuhun on mahdollista kuitenkin palauttaa hyviä bakteereita, jotka suojaavat suuta tulehduksilta ja syrjäyttävät nämä haitalliset, kariesta, ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä aiheuttavat pöpöt, Kirjatankki sanoo.
Hyvä suuhygienia ja probiootit ovat vahva pari taistelussa haitallisia bakteereja vastaan.
– Suuhygienia on kaiken a ja o, eli mekaaninen hampaiden puhdistus kahden minuutin ajan kaksi kertaa päivässä. Tämän lisäksi suurin osa hyötyy suuhun tarkoitetuista maitohappobakteerivalmisteista. Probiooteista on erinomaisia kokemuksia, niiden käyttö on vähentänyt asiakkaideni plakin muodostumista merkittävästi, Kirjatankki kehuu.