Vuoden 2020 alussa – uuden vuosikymmenen vaihtuessa – kukaan tuskin olisi osannut kuvitella, miten suuresti elämämme tulevien kuukausien aikana tulisi muuttumaan.
Koronaviruksen aiheuttama kriisi on vaikuttanut monella eri tavalla tavallisten perheiden arkeen varsinkin sen jälkeen, kun koulut suljettiin ja suositus lasten pitämisestä kotona sekä tapaamisrajoituksista annettiin. Useissa perheissä vanhemmat ovat kevään aikana tehneet töitä etänä ja lapset opiskelleet kotona. Perheenjäsenten tiivis kotona oleminen haastaa sekä arkea että yhteistä viihtymistä.
Sosiaalisten suhteiden vajaus on ollut varsinkin perheen junioreille suuri haaste, sillä pelko kaveriporukan ulkopuolelle jäämisestä on monelle todellinen. On hyvä muistaa, että lapsi kasvaa paitsi suhteessa aikuisiin, myös suhteessa vertaisiinsa. Lapsen maailmassa kavereiden kanssa oleminen, ajatusten vaihtaminen sekä yhdessä tekeminen ja oppiminen on merkittävä osa hyvinvointia. Aikuiset ajattelevat helposti, että muutama viikko ei ole merkityksellinen, mutta lapsen elämässä se on pitkä aika.
Oma ryhmänsä kriisitilanteessa ovat perheet, joissa on esimerkiksi mielenterveydellisiä tai päihteisiin liittyviä haasteita. Näistä syistä johtuen koti ei ole ollut kaikille se turvallisin paikka ja osa lapsista on ollut hyvin suojattomassa asemassa. Piilossa saattaa olla paljon pahoinvointia, eivätkä lapset pysty välttämättä itse hakemaan apua.
Koronaviruspandemia herättää monenlaista huolta. Lapselle tilanteesta kannattaa kertoa totuudenmukaisesti ja ikätasoisesti – siitä mikä virus on ja miten se vaikuttaa. Myös sen voi kertoa, että kaikkiin kysymyksiin ei tällä hetkellä ole vastauksia edes aikuisilla. Lapsen turvallisuuden tunnetta kasvattaa vanhempien rauhallisuus sekä arkirutiineista kiinni pitäminen.
Keskustelua ja jopa ristiriitoja ovat lisänneet myös perheiden eri käytännöt tapaamisten suhteen. Kannustan jokaista vanhempaa luottamaan omaan tapaansa olla vanhempi ja tekemään päätöksiä oman perheensä lähtökohdista. Suosittelen myös matalalla kynnyksellä hakemaan keskusteluapua muilta vanhemmilta tai kunnan palveluista silloin, kun kysymyksiä ilmaantuu.
Monen muutoksen peräkkäisyys on hämmentänyt myös vanhempia, eikä kriisiin sopeutuminen ole heiltäkään sujunut vaivattomasti. Etäkouluun siirtyminen, päiväkotien ja koulujen uudelleen avautuminen sekä nyt koittava koululaisten kesäloma ovat tuoneet kevääseen muutoksia toisensa jälkeen. Koska paluuta normaaliin tuskin tulee, on tärkeää yrittää rauhoittua, sopeutua muuttuviin tilanteisiin ja luottaa tulevaan.