Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Seksi synnytyksen jälkeen
Seksuaaliterveys

Seksi synnytyksen jälkeen

Kuva: Getty Images

Synnytyksen jälkeinen aika on ihanaa: Vauvaan tutustumista ja uuteen perhe elämään totuttelua. Moni asia muuttuu synnytyksen jälkeen, ja seksi on yksi näistä. Yövalvomiset lisäävät univelkaa, jolloin seksi ei ole varsinkaan äidillä päällimmäisenä mielessä.

Jossain vaiheessa kahden keskeinen aika vanhempien välillä alkaa kiinnostaa enemmän ja seksi alkaa olla taas ajankohtaista. Mutta kuinka pian seksiä voi harrastaa ja toimiiko se samalla tavalla? 

Miehet kokevat harvemmin vauvan syntymän samalla tavalla kuin nainen, joten miehen seksihalut eivät välttämättä muutu lapsen syntymän jälkeen. Useat miehet osaavat kuitenkin varautua taukoon seksistä. Myös uudella isällä on paljon ajateltavaa.

Naisen palautuminen

Emättimen venyminen synnytyksessä vioittaa emätintä ja sitä tukevia lihaksistoa ja sidekudosta. Emättimen palautuminen on yksilöllistä, yleisesti aikaa kuluu noin 6-8 viikkoa. Jos väliliha joudutaan leikkaamaan synnytyksen aikana, voi se aristaa vielä pidempään.

Synnytyksen jälkeen kestää noin 8-12 viikkoa, kunnes emätin ja klitoris alkavat palautua seksuaalisesti eli verekkyyden lisääntyminen, kostuminen ja laajentuminen sekä orgasmin intensiivisyys palaavat.

Naisen seksuaaliset halut voivat syttyä vasta monta viikkoa synnytyksen jälkeen, sillä munasarjojen normaali toiminta palautuu vähitellen. Aika on jokaisella yksilöllinen. Imetyksen aikana estrogeeni- ja testosteronitasot voivat olla matalat useita kuukausia. Tämä hormonien puute voi yksilöstä riippuen ohentaa limakalvoja, vaimentaa seksuaalireaktioita ja vähentää halukkuutta.

Seksiä on monenlaista

Parisuhteessa penetroivan seksin voi siis aloittaa 1-2 kuukauden päästä synnytyksestä, kunhan kipu ja arkuus on hävinnyt. Lantionpohjan lihasten vahvistaminen voi myös nopeuttaa palautumista.

On hyvä muistaa, että seksiä on monenlaista. Tikit ja mustelmat parantuvat yleensä noin kahden viikon jälkeen synnytyksestä, joten ensimmäiset seksuaaliset kokeilut voidaan aloittaa tällöin. Penetroivaa seksiä ei vielä silloin kannata aloittaa, mutta hyväily ja suuseksi voivat olla hyviä tapoja läheisyyden ylläpitämiseen. 

Ennen penetroivan seksin aloittamista naisen tulisi tutustua muuttuneeseen kehoonsa rauhassa, hellyydellä ja kunnioituksella. Synnytyksen jälkeen on hyvä tutkia omaa kehoa peilin edessä joka puolelta. Myös omia sukupuolielimiä voi tutkia ja niihin voi tutustua uudestaan. Kun keho alkaa tuntua omalta ja parantuneelta, on aika ottaa askeleet seksuaalisuuden uudelleen löytämiseen. Kun keho tuntuu tutulta, on myös helpompi opastaa kumppanille mistä pitää.

Synnytykseen jälkeen ensimmäinen kerta voi olla kuten ensimmäinen kerta vuosia aikaisemmin. Kannattaa siis ottaa rauhallisesti ja nauttia hetkestä. Joskus ensimmäinen kerta synnytyksen jälkeen voi sattua, joten avoin kommunikaatio on normaaliakin tärkeämpää.

Muista ehkäisy

Synnytyksen jälkeen ei tule unohtaa ehkäisyä. Uutta raskautta ei suositella alle vuoden päästä synnytyksestä, jotta keho ehtii palautua. Ilman ehkäisyä uusi raskaus voi alkaa vielä imetyksen aikana ja hyvinkin nopeasti.

Synnytyksen jälkitarkastus tehdään kolmen kuukauden sisällä synnytyksestä. Jos ennen sitä harrastaa seksiä, kondomi on hyvä vaihtoehto ehkäisyksi. Kondomin kanssa on hyvä käyttää vesipohjaista liukastetta, jos emättimen kostuminen ei ole vielä palannut ennalleen.

Lähteet: Kaalimato, Vau.fi

Next article