Uuden vauvan syntymä voi tuoda mukanaan mustasukkaisuuden tunteita perheen esikoiselle, kun hän yhtäkkiä joutuukin jakamaan vanhempiensa huomion. Mustasukkaisuutta esiintyy kuitenkin myös nuoremmilla sisaruksilla, sillä uusi vauva vie paljon vanhempien aikaa ja huomiota.
Lapsen mustasukkaisuuteen voi vaikuttaa ikä, kehitysvaihe, temperamentti, mutta myöskin vanhempien tapa toimia erilaisissa tilanteissa. Mustasukkaisuus voi ilmetä monella eri tavalla, joista osa on hyvin huomaamattomia. Erityisesti uhmaiässä olevien lasten mustasukkaisuus voi nousta pintaan, kun tunteiden ja tahtomisen hallinta on muutenkin vaikeaa.
Merkkejä mustasukkaisuudesta ovat muun muassa erilaiset tihutyöt, jotka eivät suoraan liity vauvaan, pissa- ja kakkavahingot, nukahtamisvaikeudet. Myös pyrkimykset satuttaa vauvaa tai vanhempaa, lapsen taantuminen itsekkin vauvaksi, vaikeus ottaa vastaan kieltoja, kiukkukohtaukset ja levottumuus ovat mustasukkaisuuden merkkejä.
Mitä ottaa huomioon ennen vauvan syntymää?
1. Lapsi voi osallistua odotukseen: anna lapsen kokeilla vauvan potkuja, tulla mukaan neuvolaan ja auttaa valmisteluissa. Lapsen kanssa voidaan lukea kuvakirjoja, joissa käsitellään uuden vauvan syntymistä.
2. Muistelkaa yhdessä isomman sisaruksen vauva-aikaa, katselkaa valokuvia ja videoita.
3. Jos tiedossa on suuria elämänmuutoksia, kuten rinnasta tai pullosta vierottaminen, omaan huoneeseen siirtyminen tai kerhon aloittaminen, tee ne vähintään pari kuukautta ennen vauvan syntymää.
Vinkit mustasukkaisuuteen vauva-arjen keskelle:
4. Pyri säilyttämään tietyt arjen rutiinit ja aikataulut mahdollisimman tuttuina vauvan tulosta huolimatta. Tällaisia ovat muun muassa lapsen ruoka-ajat, ulkoilu, päiväuniaika ja kavereiden tapaaminen.
5. Ota isompi sisarus mukaan vauvan hoitamiseen ja kiittele hänen taitojaan: ”Osaatpa sinä paijata hellästi vauvaa.” Kehu ja kannusta lasta, kun hän haluaa tutustua vauvaan.
6. Joskus isomman lapsen halu kokeilla vauvan silmiä, työntää sormi vauvan suuhun ja ottaa vauva syliin voi tuntua hurjalta. Kieltojen sijaan voitte yhdessä harjoitella hellää hoivaamistapaa, jolloin lapsen mielenkiinto vauvaan säilyy.
7. Kerro lapselle, mistä vauva pitää ja mistä ei ja mikä saa vauvan iloiseksi. Kun lapsi oppii, millä omilla teoillaan hän voi saada vauvan hyvälle tuulelle, hän saattaa tehdä sitä mielellään jatkossakin.
8. Lapsen ja vauvan välille voi kehittää erilaisia rituaaleja, esimerkiksi jokailtainen hyvänyönsuukko tai aamuhali.
9. Puhu lapselle vauvasta esimerkiksi ”meidän vauvana” pelkän vauvan tai hänen nimensä sijaan.
10. Kummankin vanhemman on hyvä varata säännöllisesti kahdenkeskeistä aikaa isomman lapsen kanssa mukaville jutuille, joita tehtiin yhdessä jo ennen vauvan syntymää. Kerro lapselle, kuinka mukavalta sinusta tuntuu viettää aikaa juuri hänen kanssaan.
11. Helli lasta välillä kuten pikku vauvaa, jos hän sitä itse haluaa. Vauvan synnyttyä vanhempi lapsi voi helposti tuntua isommalta kuin oikeasti onkaan, mutta tarvitsee edelleen hellyyttä ja hoivaa.
Lähde: MML