Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Jos raskaaksi tuleminen ei onnistu vuodessa, hakeudu tutkimuksiin
Hedelmällisyys

Jos raskaaksi tuleminen ei onnistu vuodessa, hakeudu tutkimuksiin

Moni lykkää perheen perustamista tietoisesti, mutta liian pitkä odotus voi päättyä siihen, ettei lasta kuulu silloin, kun sitä toivoisi. Kuva: Getty Images

Aila Tiitinen 

emeritaprofessori, Helsingin yliopisto 

THL:n tilastojen mukaan synnyttäjien keski-ikä on noussut kaikkialla Pohjoismaissa. Asiantuntijan mukaan ensisynnyttäjien iän nousu aiheuttaa huolta, koska hedelmällisyys alenee iän mukana.

Synnyttäjien keski-ikä on noussut tasaisesti viimeiset vuosikymmenet. Vuonna 2020 kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli 31,3 vuotta ja ensisynnyttäjien keski-ikä oli 29,6 vuotta. Kun ensimmäinen lapsi saadaan kolmenkymmenen ikävuoden tuntumassa, hedelmällisyys on jo lähtenyt laskuun.

Lapsettomuuden syitä selvitettäessä tutkitaan sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä.

Tärkein syy iän aiheuttamaan hedelmällisyyden heikkenemiseen on munasolujen määrän vähenemisessä ja niiden laadun huonontumisessa. Naistentautien erikoislääkäri, Helsingin yliopiston emeritaprofessori Aila Tiitisen mukaan yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta: joillakin hedelmällisyys heikkenee paljon aiemmin, ja joillakin tilanne on hyvä vielä 40-vuotiaana.

Jos raskaus ei ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen, kehottaa Tiitinen hakeutumaan tarkempiin tutkimuksiin. Jos tiedossa on hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä tai jos ikää on jo enemmän, gynekologin pakeille voi hakeutua jo aiemminkin.

– Lapsettomuushoidoilla ei voida korjata iän aikaansaamia muutoksia, mutta niillä pystytään auttamaan suurinta osaa heistä, jotka ovat valmiita hyödyntämään kaikki mahdolliset hoitokeinot, Tiitinen vakuuttaa.

Faktat haltuun

Moni lykkää perheen perustamista tietoisesti, kunnes elämän raamit ovat kaikilta osin kunnossa lasta varten. Tiitinen sanoo ymmärtävänsä näkökulman hyvin, mutta muistuttaa, että liian pitkä odotus voi päättyä siihen, että lasta ei kuulu silloin, kun sitä toivoisi.

– Iän myötä naisen hedelmällisyys alenee, keskenmenoriski lisääntyy, lapsen kromosomihäiriön riski kasvaa ja myös raskausriskit lisääntyvät. Voi olla, että kaikki menee myöhemmälläkin iällä hyvin, mutta faktat on kuitenkin hyvä olla tiedossa, Tiitinen toteaa.

Lapsettomuuden syitä selvitettäessä tutkitaan sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä. Miehen hedelmällisyyden muutoksiin on hyvin harvoin mitään hoitoa, mutta naisen hormonitoimintaa ja raskaaksi tulemista voidaan tukea monin tavoin. Myös terveet elämäntavat ylläpitävät hedelmällisyyttä.

– Tavoitteena on, että ne, jotka toivovat perheenlisäystä, saisivat lopulta toivomansa lapsilukumäärän. Kaikkihan eivät lapsia edes halua, ja sitäkin ratkaisua pitäisi arvostaa, Tiitinen päättää.

Next article