Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Ikä on merkittävin naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä
Hedelmällisyys

Ikä on merkittävin naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä

Nyrkkisääntönä on, että jos heteroparilla raskaus ei ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen, on aika aloittaa lapsettomuustutkimukset. Kuva: Getty Images

Lapsettomuuden hoitoon on nykyään monia vaihtoehtoja, olipa kyseessä itsellinen nainen, naispari tai heteropari.

Yleisesti tiedetään, että naisen ikä vaikuttaa merkittävästi raskaaksi tulemisen mahdollisuuksiin. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola huomauttaa, että mikäli nainen toivoo useampaa kuin yhtä lasta, on suositeltavaa alkaa yrittää raskautta jo ennen kuin nainen täyttää 35 vuotta.

– Tuo haamuikäraja pätee kuitenkin vain, jos kyseessä on terve nainen. Jos taustalla on esimerkiksi endometrioosia, yritykset kannattaa aloittaa huomattavasti aiemmin.

Vaikka keskustelu raskaaksi tulemisen mahdollisuudesta keskittyy usein naiseen ja hänen ikäänsä, myös miehen ikä vaikuttaa merkittävästi hedelmällisyyteen.

– Miestenkin tulisi olla tietoisia iän merkityksestä. Yli 45-vuotiaan miehen siittiöissä alkaa ilmetä raskautta vaikeuttavia DNA-vaurioita, Mikola sanoo.

Miehen iän lisäksi myös elämäntavoilla on vaikutusta siittiöihin. Esimerkiksi tupakointi vaikuttaa heikentävästi erityisesti juuri siittiöihin.


Lapsettomuushoitomuoto valitaan yksilöllisesti

Hedelmällisyyteen selkeästi vaikuttava tekijä on Mikolan mukaan myös ylipaino, joka voi olla merkittävä raskauden este sekä miehillä että naisilla.

– Rasvakudos häiritsee normaalia hormonitoimintaa ja siten vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. Myös tästä näkökulmasta on siis tärkeää huolehtia painon pitämisestä normaalina, Mikola sanoo.

Missä vaiheessa sitten voidaan puhua lapsettomuudesta ja aloittaa tutkimukset?

– Nyrkkisääntönä on, että jos heteroparilla raskaus ei ole alkanut vuoden yrittämisen jälkeen ja suurimmassa osassa kuukausista raskauden olisi kuitenkin ollut mahdollista alkaa, on aika aloittaa lapsettomuustutkimukset, Mikola jatkaa.

Nykyään lapsettomuuteen on olemassa useita hoitokeinoja, olipa kyseessä sitten itsellinen nainen, naispari tai heteropari. Hoitomuoto valitaan Mikolan mukaan aina yksilöllisiä tarpeita silmällä pitäen. Tavallisin ja tehokkain hoitomuoto on IVF eli koeputkihedelmöitys.

– Mutta on myös tilanteita, joissa riittää kevyempi hoito. Nuorella naisella esimerkiksi epäsäännölliset kuukautiset voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa, ja tätä voidaan usein hoitaa kevyehköllä tablettimuotoisella hormonilääkityksellä.

Lisää asiaa hedelmällisyydestä

Next article