Folaatilla on tärkeä merkitys sikiön epämuodostumien ehkäisyssä. Foolihappolisän käyttö tuleekin aloittaa jo raskautta suunniteltaessa, jotta äidin folaattivarastot ehtivät täyttyä ennen raskauden alkua.
Foolihappo on B-ryhmän vitamiini, jolla on keskeinen merkitys sikiön kehityksessä aivan varhaisesta vaiheesta lähtien. Foolihaposta puhutaan, kun tarkoitetaan vitamiinin synteettistä muotoa, ja folaatista, kun tarkoitetaan sen bioaktiivista, luonnossa ja ravinnossa esiintyvää muotoa.
– Foolihappolisän on varmuudella todettu vähentävän riskiä tietyntyyppisille sikiön vakaville kehityshäiriöille. Lisän käyttöä suositellaankin kaikille raskautta suunnitteleville, sanoo erikoislääkäri Heli Malm HUS:n Teratologisesta tietopalvelusta.
Ravinnosta saatava folaatti ei välttämättä riitä
Elintarvikkeiden varastoiminen ja kypsentäminen vähentävät huomattavasti niiden folaattipitoisuutta, ja THL:n Finriski-tutkimuksen mukaan hedelmällisessä iässä olevat suomalaisnaiset saavat folaattia ravinnosta keskimäärin alle suositusten. Siksi ravintolisän käyttö on perusteltua.
– Äidin käyttämä foolihappolisä pienentää merkittävästi hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Foolihappolisällä on mahdollisesti myös sikiön sydämen kehitystä suojaava vaikutus. Tutkimustulokset huuli-suulakihalkion riskin ja lapsen myöhemmän painon kehityksen osalta ovat olleet ristiriitaisia, toteaa Malm.
Riittävä foolihapon saanti on korostetun tärkeää alkuraskaudesta 12 raskausviikon loppuun saakka, jolloin sikiön elimistö muodostuu.
– Foolihappolisän saantisuositus on 0,4 milligrammaa vuorokaudessa. Huomattavasti suurempi annos on tarpeen, jos aikaisemmassa raskaudessa tai lähisuvussa on esiintynyt hermostoputken sulkeutumishäiriö. Myös jotkut lääkkeet ja krooniset sairaudet ovat aihe keskustella lääkärin kanssa isomman annoksen käytöstä, Malm sanoo.
Bioaktiivinen folaatti
– Synteettisen foolihapon käyttö vaatii elimistöä muokkaamaan foolihappoa monivaiheisesti, jotta se saadaan hyödynnettävään muotoon. Joidenkin ihmisten kyky hyödyntää synteettistä foolihappoa voi olla puutteellinen matalan entsyymiaktiivisuuden vuoksi, Malm sanoo, ja jatkaa:
– Bioaktiivista folaattia sisältävät ravintolisät eivät vaadi tätä entsyymimuokkausta elimistössä, ja bioaktiivisen folaatin onkin useissa tutkimuksissa osoitettu olevan ainakin yhtä tehokas korjaamaan folaatin puutosta kuin synteettisen foolihapon.
Lue myös: Probiootit tukevat äidin ja lapsen puolustuskykyä
Foolihappolisä kannattaa nauttia raskausajan monivitamiinivalmisteesta.
– Näin turvataan riittävä B6- ja B12-vitamiinien saanti, jotka auttavat foolihapon optimaalisessa hyödyntämisessä. Myös riittävä jodin saanti on raskauden aikana tärkeätä.
Malm rauhoittelee äitejä, jotka eivät ole käyttäneet foolihappoa raskauden alussa.
– Jos on syönyt monipuolisesti, on saanut myös ravinnosta folaattia. Foolihappolisän käyttö kannattaa kuitenkin aloittaa vielä, vaikka kuukautiset olisivat jo myöhässä.