Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Vapaaksi päihteiden kahleista
Päihteet

Vapaaksi päihteiden kahleista

päihderiippuvuus
päihderiippuvuus
Vastoin yleistä mielikuvaa päihderiippuvuus ei usein näy ulospäin. Arvioiden mukaan Suomessa päihderiippuvuuteen sairastuneista noin 300 000 on työelämässä. Kuva: Unsplash

Ainakin 10 prosenttia suomalaisista kärsii kroonisesta aivosairaudesta nimeltä päihderiippuvuus. Arvioiden mukaan näistä 300 000 on työssäkäyviä aikuisia. Parantavaa lääkettä ei ole, mutta Minnesota-mallin päihdehoidon tulokset luovat toivoa toipumiseen.

Päihderiippuvuus on sairaus, joka ei katso sosiaaliluokkaa tai luonteen lujuutta.

– Perinnöllinen alttius ja ympäristötekijät lisäävät riskiä sairastua riippuvuuteen. Vastoin yleistä mielikuvaa päihderiippuvuus ei kuitenkaan useinkaan näy ulospäin. Työssäkäyvän aikuisen riippuvuus voi pysyä pitkään piilossa, päihdeterapeutti Harri Nyman tietää.

Riippuvuus ei ole ihmisen itsensä vika

– Riippuvuuteen sairastuneella henkilöllä aivojen mielihyvätoiminnot ovat muuttuneet. Päihtymyksestä tulee normaali tila ja ihmisen ainoa mielihyvän lähde. Minnesota-mallin päihdehoitoa ohjaa ajatus siitä, että ihmisessä itsessään ei ole vikaa, vaan riippuvuus sairautena on muuttanut ihmisen arvomaailmaa ja käyttäytymistä, Nyman painottaa.

Intensiiviseen terapiaan ja pitkäkestoiseen jatkohoitoon perustuvassa Minnesota-mallin hoidossa ihmistä tuetaan elämänmittaiseen muutokseen lääkkeettömästi.

– Ainoa tapa toipua riippuvuudesta on ehdoton raittius. Tämä edellyttää, että ihminen oivaltaa, miten paljon riippuvuus on vaikeuttanut elämää. Ihminen ei juo, koska elämä on vaikeaa. Elämä on vaikeaa, koska ihminen juo, Nyman herättelee.

Päihteiden käyttö murroksessa

Päihteiden käyttäjien kanssa 14 vuoden ajan töitä tehnyt Nyman kertoo maailman muuttuneen myös päihdekentällä.

– Alkoholi on enää harvoin riippuvaisen ainoa päihde. Rinnalle ovat tulleet päihdyttävät lääkkeet ja huumeet, joiden saatavuus on nykyisin helppoa, Nyman toteaa.

– Päihdehoidon asiakaskunta on myös nuorentunut. Nuoret riippuvaiset ovat ehkä aloittaneet päihteiden käytön jo 12-vuotiaana, jolloin normaalia arkea ei ole koskaan ehditty opetella. Tällöin tukea tarvitaan vielä enemmän, Nyman kertoo.

Tiesitkö, että…?

• Minnesota-mallin hoidolla on pitkät juuret. Hoito kehitettiin 1940-luvulla nimensä mukaisesti Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa.
• Ehdottoman raittiuden edellyttämä elämäntapamuutos saavutetaan lääkkeettömällä hoidolla, jossa ihmisen voimavarat valjastetaan käyttöön hoitamalla ihmistä niin fyysisesti, psyykkisesti kuin henkisesti.
• Päihteiden käyttö vaikuttaa myös riippuvaisen läheisiin. Minnesota-malli tarjoaa tukea toipumiseen myös heille.
• Pitkäkestoisella hoidolla saavutetaan hyviä tuloksia. Hoito alkaa vähintään neljän viikon intensiivijaksolla, jossa terapiaa on jopa kahdeksan tuntia päivittäin. Intensiivijaksoa seuraa 11 kuukauden jatkohoito.
• Henkilökunta osaa asiansa. Hoitajat ovat Minnesota-mallin hoidosta toipuneita päihderiippuvaisia.

Lue myös: Elämä savuna ilmaan?

Next article