Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Älä jää yksin – Tukea itsemurhaa yrittäneelle
Mielenterveys

Älä jää yksin – Tukea itsemurhaa yrittäneelle

Kuva: Unsplash

Puhuminen on turvallisempaa kuin puhumattomuus. Itsemurhasta puhuminen auttaa sen ehkäisemisessä. Suomen Mielenterveysseura tarjoaa maksuttoman ja luottamuksellisen keskustelukanavan itsemurhaa yrittäneelle.

Suomessa yritetään itsemurhaa vuosittain noin 10 000 kertaa. Vuonna 2013 itsemurhan teki 887 ihmistä, joista suurin osa oli miehiä. Itsemurhavaarassa olevien riskiryhmistä suurin on itsemurhaa aiemmin yrittäneet.

– Kynnys yrittää itsemurhaa madaltuu ensimmäisen kerran jälkeen. Se tallentuu myös toimintamalliksi kuormittavaan tapahtumaan liittyen, Linity projektikriisityöntekijä Jannecke Lindqvist kertoo.

Apua helposti ja maksuttomasti

Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskus tarjoaa tutkittuun menetelmään perustuvaa tukea itsemurhaa yrittäneille. Ajan varaamiseen ei tarvita lähetettä ja keskustelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Tukimalli pohjautuu Bernin yliopiston psykiatrisella poliklinikalla kehitettyyn ASSIP-malliin (Attempted Suicide Short Intervention Program).

Kynnys yrittää itsemurhaa madaltuu ensimmäisen kerran jälkeen. Se tallentuu myös toimintamalliksi kuormittavaan tapahtumaan liittyen.

– Olemme suomentaneet mallin Linityksi. Se on tarkoitettu kaikille itsemurhaa yrittäneille sekä erityisesti niille, jotka jäävät ilman psykososiaalista tukea tai psykiatrista hoitoa. Mikäli itsemurhaa yrittäneellä ei ole hoitokontaktia, on suuri riski, että hän saattaa jäädä harmaalle alueelle. Itsemurhayrityksen jälkeen on siis tärkeää päästä kertomaan omasta kokemuksestaan ja saada paitsi tukea, mutta myös realistista näkökulmaa tapahtuneeseen.

Lue myös: Ulkoisista odotuksista luopuminen voi tuoda kadonneen itsetunnon takaisin

Itsemurhayritys on tapahtuma

Lindqvist muistuttaa, että itsemurhayritys on aina tapahtuma, ei psyykkinen sairaus.

– Se voi tapahtua kenelle tahansa jos ihminen on riittävän ylikuormittunut. Kun ihminen toimii itsetuhoisesti, hänellä on tarve päästä pois tuskaisesta olosta. Silloin hän ei toimi rationaalisesti. Jälkikäteen tapahtumaan liittyy usein häpeää, josta on vaikea puhua.

Linityn lähtökohtana on, että asiakas saa kertoa tapahtumasta ilman arvostelua.

– Keskustelukäyntien aikana opitaan tunnistamaan itsetuhoisen toiminnan varoitusmerkit ja löytämään keinoja ennaltaehkäistä niiden toistuminen. Teemme myös turvasuunnitelman ja kirjaamme ylös tulevaisuuden toiveita.

Next article