Päihdekuntoutuksen parissa työskentelevä Katja Näätänen sanoo, että naiset hakeutuvat monesti miehiä selvästi myöhemmin hoitoon. Kun pelissä on perhe, työ ja pelko lasten huostaanotosta, juomisen salailu voi kestää jopa vuosia.
– Moni vakavasti päihderiippuvainen nainen saattaa näyttää päällisin puolin melko hyvinvoivalta. Työt hoituvat joten kuten ja naisvaltaisilla aloilla työkaverit saattavat suojella toisiaan paikkailemalla kaverinsa virheitä. Pelko lasten menettämisestä saa äidit sinnittelemään arjen pyörittämisen ja juomisen välimaastossa jopa vuosikausia, sosionomi Näätänen kertoo.
Päihdekuntoutuslaitoksessa työskentelevä Näätänen sanoo, että juominen on yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti sallitumpaa miehille. Naiset suhtautuvat ongelmaansa häpeillen ja pelkäävät leimautumista.
Lue myös: Mummu ottaa vähän hyvää viiniä
– Monesti naiset sanovat lähtevänsä työpaikan järjestämään kuntoutukseen tai pitkälle ulkomaanreissulle, kun he lähtevät päihdekuntoutukseen. Päihdekuntoutuksessa asiakkaat voivat olla anonyymejä ja he voivat vapaasti purkaa ja käsitellä riippuvuutensa syitä pohjamutia myöten. Yleensä juomisen syyt kumpuavat syvältä ihmisen historiasta, hän toteaa.
Oikeus saada apua
Jokaisella päihderiippuvuuden kanssa kamppailevalla on päihdehuoltolain mukaan oikeus saada apua. Katja Näätänen ohjeistaa kääntymään työterveyshuollon tai päihdeklinikoiden puoleen. Kuukauden mittaiseen päihdekuntoutukseen tullaan useimmiten työnantajan tai kunnan maksusitoumuksella. Sinne on mahdollista hakeutua myös suoraan.
– Pähdekuntoutuksen tavoitteena on raittius, johon sitoudutaan loppuelämäksi. Kuukauden mittaisen kuntoutuksen aikana annetaan eväitä oman elämän hallintaan, sillä suurimmat koetinkivet kohdataan juuri arjessa.