Hamid sai ensimmäiset migreenikohtauksensa kolmikymppisenä, muttei heti osannut yhdistää oireita sairauteen. Toimivan hoidon myötä migreeni ei enää rajoita elämää.
Näyttelijä ja Nordnetin talousasiantuntija Jasmin Hamid kuuluu siihen kymmeneen prosenttiin aikuisista, joille migreeni on tuttu osa elämää. Naisilla tämä neurologinen sairaus on jopa kolme kertaa yleisempi kuin miehillä, ja erityisesti aurallinen migreeni voi kulkea suvussa. Hamid itse laittoi kolmikymppisenä alkaneet migreenikohtauksensa aluksi stressin piikkiin.
– Luulin niitä ensin ruokamyrkytykseksi tai ylirasitustilaksi. Esikoista imettäessäni migreenikohtauksia alkoi olla säännöllisemmin, ja silloin hakeuduin hoitoon.
Tärkeintä Hamidin mielestä on oppia ymmärtämään oman migreenin erityispiirteet ja tunnistamaan sen ennakko-oireet.
– Itselläni kohtaus ilmoittaa tulostaan usein intensiivisen liikunnan jälkeen tai kuukautisten alla. Silloin otan tavallista herkemmin kohtauslääkkeen jo ensioireisiin.
Myös osaavalla neurologilla on tärkeä rooli Hamidin elämässä. Asiantunteva hoito ja oikeat neuvot ovat auttaneet häntä hallitsemaan migreeniä paremmin.
– On huojentavaa, että olen löytänyt neurologin, joka ymmärtää tilanteeni ja ottaa vastuun hoidosta, Hamid sanoo.
Vertaistuesta hyviä vinkkejä hoitoon ja lääkärin valintaan
Migreeni voi ilmetä joko aurattomana tai toisaalta aurallisena, jolloin siihen liittyy myös näköhäiriöitä. Hamidilla migreeni esiintyi ennen sopivan lääkityksen löytymistä voimakkaana toispuoleisena päänsärkynä, huonotuulisuutena, pahoinvointina ja oksenteluna.
– Huomasin, että parhaiten kohtauksia hillitsee tavallinen arki säännöllisine ruokarytmeineen ja riittävine unineen.
Nykyään Hamid tunnistaa lähestyvän migreenin jo ensioireista, mikä on vähentänyt kohtausten määrää selvästi. Lääkkeen ottamisen jälkeen hän pystyy jatkamaan työpäiväänsä normaalisti.
– Nyt kun minulla on toimiva hoito, migreeni ei juuri vaikuta elämääni. Erittäin rasittavaa ja hyvin pitkäkestoista liikuntaa välttelen, sillä se on laukaiseva tekijä.
Migreenin vertaistukea Hamid pitää suuressa arvossa.
– Monella ystävälläni on migreeni, ja myös Suomen Migreeniyhdistyksen Facebook-ryhmästä olen saanut hyviä vinkkejä niin hoitoon kuin lääkärin valintaankin.