Skip to main content
Etusivu » Neurologiset sairaudet » Hyvät elintavat voivat ehkäistä muistisairautta
Aivoterveys

Hyvät elintavat voivat ehkäistä muistisairautta

muistisairaus
muistisairaus
– Eläköityessä olisi hyvä pohtia, kuinka voisi stimuloida aivoja monipuolisesti, THL:n tutkimuspäällikkö Tiia Ngandu mainitsee. Kuva: Getty Images

Tiia Ngandu

tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 190 000 muistisairasta henkilöä.

Muistisairaus heikentää muistia, tiedonkäsittelyä ja ajatustoimintoja. Sen ensimmäiset oireet vaihtelevat eri ihmisillä. Tavallisinta on, että muistaa vanhat tapahtumat, mutta viimeaikaiset asiat eivät enää jää mieleen.

– Kaikille tapahtuu toisinaan unohduksia, mutta muistisairaudessa unohdukset ovat toistuvia ja selkeästi erilaisia aiempiin verrattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Tiia Ngandu.

Jos epäilee sairastavansa muistisairautta, kannattaa hakeutua sairaanhoitajan tekemään muistiseulontatestiin.

Mikäli muisti ja tiedonkäsittely ovat heikentyneet niin paljon, että arkisista asioista selviytyminen on hankalaa, kyse on etenevästä muistisairaudesta. Sitä kutsutaan dementiaksi.

THL tutkii muistisairauksien riski- ja suojatekijöitä

Etenevään muistisairauteen ei ole tällä hetkellä olemassa parantavaa lääkettä. Sairauden oireita pystytään kuitenkin helpottamaan elintapaohjauksella sekä eri lääkkeillä. Lisäksi sairastumisen todennäköisyyttä lisääviin riskitekijöihin puuttuminen on tärkeää.

– Riskitekijöitä ovat muun muassa ylipaino, tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli, Ngandu luettelee.

THL:n FINGER-tutkimus on osoittanut ensimmäisenä maailmassa, että elintapaohjelman noudattamisella on yhteys ikääntyneiden parempaan tiedonkäsittelyyn. Aivoja muistisairaudelta näyttäisivät suojaavan terveellinen ravitsemus, liikunta, aktiivinen elämä sekä korkea koulutus.

Aktiivisuus ja elintavat avuksi

Ngandu mainitsee, että eläköityessä olisi hyvä pohtia, kuinka voisi stimuloida aivoja monipuolisesti.

– Toisaalta riskitekijöihin ja aivoja muistisairaudelta suojaaviin asioihin kannattaisi kiinnittää huomiota jo ennen keski-ikää. Terveellinen ruokavalio ja liikunta sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hyvä hoito ovat olennainen osa muistisairauden ehkäisyä.

Hyvillä elintavoilla on myös merkitystä etenevää muistisairautta sairastavan terveyteen ja hyvinvointiin.

– Suomalaisessa Finalex-tutkimuksessa huomattiin, että erityisesti muistisairaiden yleinen toimintakyky parantui, kun heille tarjottiin säännöllisesti liikuntaharjoitteita, Ngandu kertoo tutkimuksen löydöistä.

Next article