Aikamme korostaa itsestämme ja kunnostamme huolehtimista: iltaisin kuntosalit ja lenkkipolut täyttyvät kuntoilevista ihmisistä, ravinnon tarkkailusta on tullut arkipäivää ja monen rannetta koristaa aktiivisuusranneke muistuttamassa liikkumisen ja levon tarpeista. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että omilla valinnoilla on vaikutusta myös tärkeimmän aistimme, näön, kuntoon ja toimivuuteen.
Näkemiseen voi myös liittyä monenlaisia itsestä riippumattomia ongelmia: voi olla taittovirheitä, hajataitteisuutta, valonarkuutta, kuivasilmäisyyttä, varsinaisista vakavista silmäsairauksista puhumattakaan. Kun ongelmat ovat pieniä, ne on helppo sivuuttaa ja odotella asian korjaantuvan itsestään, mutta pienistäkin näkövaikeuksista on turha kärsiä. Suomen lähes 700 optikkoliikettä palvelevat lähellä, kaikenkokoisissa näkemiseen liittyvissä ongelmissa.
Optikoilla on takanaan 3,5-vuotinen ammattikorkeakoulutasoinen koulutus, jossa korostuvat näkemisen ongelmien lisäksi esimerkiksi vuorovaikutustaidot. Tämä takaa sen, että jokainen optikko on olemassa asiakasta varten, valmiina kuulemaan ja etsimään juuri ne parhaat ratkaisut ongelman ratkaisemisessa. Optikko on laillistettu terveydenhuollon henkilö, joka työskentelee Valviran laillistamana.
Reitti kannattaa aloittaa lähimmältä optikolta
Optikkoliikkeissä pystytään tänä päivänä lisääntyvissä määrin tarjoamaan tärkeimmät perustason silmänterveyspalvelut, joihin kuuluvat mm. silmänpohjan kuvaukset ja vaikkapa kuivasilmäisyyden tutkiminen. Myös esim. voimakkaasti lisääntyneeseen diabetekseen liittyvien näköongelmien seurantaa voidaan tehdä optikkoliikkeissä. Tarpeen vaatiessa optikko ohjaa asiakkaan aina eteenpäin, useimmiten samassa optikkoliikkeessä vastaanottavalle silmälääkärille – hänellä on siihen lakiin perustuva velvollisuus.
Teknistyneessä yhteiskunnassamme ihminen altistuu päivittäin hyvin suurelle määrälle ns. sinistä valoa, jota saamme erityisesti näytöistä ja led-valoista. Sininen valo tunkeutuu silmän rakenteisiin enemmän kuin spektrin toinen pää, ja tällä on todettu olevan suora yhteys esimerkiksi migreeniin, univaikeuksiin ja jopa silmänpohjan sairauksien lisääntyneeseen riskiin. Tilanteeseen on havahduttu, ja optikkoliikkeistä on tänä päivänä saatavilla mm. silmälasilinssejä jotka suodattavat haitallista säteilyä. Tämä on yksi esimerkki nykyaikaisen optikkoliikkeen palveluista.
Lyhyesti sanottuna: kun näköasiat askarruttavat, reitti kannattaa aloittaa lähimmältä optikolta. Näköön liittyviä ongelmia ei kannata jäädä pohtimaan itsekseen, sillä ratkaisu voi usein olla hyvin yksinkertainen. Tervetuloa!
Kirjoittaja on Suomen Optisen toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.