Innostunut työntekijä saapuu töihin uutuuttaan hohtavalla sähköpyörällä, jonka hän on saanut työsuhde-etuna. Kaikki tuntuu täydelliseltä – pyöräily on ekologista, edullista ja edistää terveyttä. Mutta hetken kuluttua todellisuus iskee. Työntekijä huomaa jääneensä jumiin epäreiluun sopimukseen.
– On muistettava, jos yritys on hankkinut pyörän pyöräliikkeestä tai ulkomaisesta verkkokaupasta, työntekijää ei katsota kuluttajaksi ja näin ollen hän on vailla kuluttajansuojaa. Pahimmassa tapauksessa realisoituvat hirvittävät riskit, jos asioita ei hoideta huolella eikä ole mietitty velvollisuuksia ja vastuita. Lukekaa sopimuksista myös se pienellä painettu: Mitä tämä sopimus tarkoittaa työnantajalle ja työntekijälle? Electrobiken perustaja Jani Jokinen painottaa.
Koska edun hankinnasta ja tarjoamisesta vastaa työnantaja, pahimmillaan työntekijälle on tehty karhunpalvelus. Ehkä sähköpyörän hankinta ei kuuluisikaan henkilöstöosastolle? Työsuhdepyörän liisaaminen vaatii sopimusten, ehtojen ja pitkän aikavälin kustannusten ymmärtämistä, jotka ovat usein hankintaosaston erikoisalaa. Erikseen veloitettavat palvelu- ja sopimuksenmuutosmaksut voivat nostaa pyöräedun todellisia kustannuksia vuosittain useilla kymmenillä prosenteilla.
Jokinen tietää mistä puhuu:
– Alun perin aloitteestani vuonna 2016 liikkeelle lähtenyt työsuhdepyöräetu saatiin Pyöräliiton Matti Koistisen kanssa Suomen eduskunnan käsittelyyn vuonna 2019 ja lakimuutos astui voimaan tammikuussa 2021. Työsuhdepyöräetu suunniteltiin työnantajan työkaluksi, jonka avulla työnantaja voi kannustaa liikkumattomia työntekijöitään liikkumaan ja samalla pienentää yhteiskunnan hiilijalanjälkeä. Aloitimme työsuhdepyöräpalvelun tarjoamisen vuonna 2018, jo ennen lainsäädännön muutosta. Tämä heijastaa sitoutumistamme innovatiivisuuteen ja pyrkimystä parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja kestävää liikkumista.
Kulutonta ei tarvitse kilpailuttaa
Jokinen aloitti sähköavusteisten polkupyörien maahantuonnin jo vuonna 2009. Electrobike on itsenäinen jälleenmyyjä ja maahantuoja, joka tarjoaa ympäristövastuullisesti tuotettuja sähköpyöriä, tavallisia polkupyöriä, monipuolisia pyöräilytarvikkeita, pyörähuoltopalveluita sekä moderneja pyörien säilytysratkaisuja.
Työsuhdepyöräasiakkaille kehitetty täysin digitaalinen pyöräetuportaali tekee edun tarjoamisesta, hallinnoinnista ja käyttöönotosta mutkatonta sekä työntekijälle että työnantajalle. Rekisteröinti-, leasingsopimus- ja palkkahallintoautomaation innovaatiot mahdollistavat palvelun tarjoamisen kuluttomasti.
– Miten työnantajat voisivat puhua aidosta pyöräedusta eikä valtion tarjoamasta veroedusta? Pitkän kokemuksemme ansiosta voimme auttaa sekä yrityksiä että käyttäjiä kaikissa työsuhdepyöräilyyn liittyvissä tilanteissa. Sähköpyöräily on monille vielä uutta, ja monet laitevalmistajat ovat yhtä nuoria kuin Electrobike. Meillä on usein paitsi paras ja viimeisin tieto, myös varaosat löytyvät varastostamme nopeammin kuin valmistajalta tilaamalla, Jokinen lupaa.
Miksi valita Electrobike kumppaniksi?
• Electrobike tarjoaa työsuhdepyöräpalvelun kuluttomana ja riskittömänä sähköisenä avaimet käteen -palveluna, joka tekee edun käyttöönotosta ja hallinnoinnista vaivatonta.
• Työsuhdepyöräpalveluun sisältyy täysarvovakuutus ilman ikävähennyksiä.
• Sopimuksen päätyttyä työntekijä voi edullisesti lunastaa pyörän omakseen.