Kaikki liittyy kaikkeen myös syömisessä. Rasva on yksi tärkeimmistä ravintoaineista ihmisen elimistössä – ja rasvan laatuun on syytä kiinnittää huomioita.
– Tiedetään, että kalaa 2 – 3 kertaa viikossa syövillä on pienempi riski sairastua sydän-ja verisuonitauteihin kuin henkilöillä, jotka eivät syö kalaa, sisätautiopin dosentti, ylilääkäri Juhani Kahri HYKS:stä sanoo.
Perinteisestä välimeren ruokavaliosta on vahva dokumentaatio sydänterveyttä edistävänä ruokavaliona. Tähän ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia ja hedelmiä, viljaa ja palkokasveja, meren herkkuja sekä neitsytoliiviöljyä, mutta säästeliäästi punaista lihaa ja rasvaisia maitotuotteita.
Itämeren ruokavalio on hyvä vaihtoehto ja tukee Suomessa lähiruokaperiaatetta. Tähän ruokavalioon kuuluu runsaasti pohjoisen merien kalaa, kasviksia, juureksia, marjoja, ruista, kokojyvätuotteita sekä rypsiöljy.
Laihduttaja tarvitsee rasvaa
Yleinen luulo on, että laihduttaja ei saisi syödä rasvaa. Asia on juuri päivänvastoin.
– Rasvaa ei tulisi jättää pois ruokavaliosta, rasva on yksi tärkeimmistä elimistön ravintoaineista. Merkittävämpää on, mistä saat rasvasi ja missä muodossa. Hyviä pehmeitä, terveellisiä rasvoja saat muun muassa pähkinöistä ja kaloista. Usko tai älä, ne jopa auttavat kehoasi rasvanpoltossa. Kovat rasvat puolestaan ovat syynä painon nousuun ja lihomiseen, Juhani Kahri jatkaa.
Tarkkana piilorasvojen kanssa
Jokainen syö piilorasvoja. Piilorasvat ovat elintarvikkeiden sisältämiä rasvoja, joita on esimerkiksi juustoissa, perunalastuissa ja lihapiirakoissa. Ne ovat rasvoja, joita ei suoraan nähdä, kuin ruokaa lämmittämällä. Piilorasvojen terveellisyys riippuu siitä, mikä sen koostumus on. Aika usein piilorasvat sisältävät tyydyttynyttä, kovaa rasvaa, joka nostaa haitallista LDL-kolesterolipitoisuutta veressä. Sen lisääntynyt pitoisuus on sydän- ja aivoinfarktin riskitekijä.
Mitä pidempään LDL-kolesterolipitoisuus on koholla, sen suurempi riski henkilöllä on sairastua näihin sairauksiin. Toisaalta tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että sinänsä tyydyttyneen rasvan syömiseen liittyy suurentunut sydän- ja verisuontautien riski. Sen sijaan tiedetään, että tyydyttyneen rasvan korvaaminen monityydyttämättömällä rasvalla vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, Juhani Kahri täsmentää.