Peruna on suomalaisille tärkeä viljelykasvi ja oleellinen osa ruokakulttuuriamme. Kuorineen keitetty peruna on suoranaista terveysruokaa. Sadassa grammassa perunaa on 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin vastaavassa määrässä pastaa, mutta moninkertaisesti enemmän useita kivennäisaineita.
Kuorineen keitetty peruna on suoranaista terveysruokaa. Perunassa on 12 kertaa enemmän magnesiumia kuin esimerkiksi valkoisessa pastassa. Lihasten rakentumisessa ja munuaisten toiminnassa tarvittavaa kaliumia perunassa on kaksikymmenkertaisesti pastaan verrattuna.
Perunassa on paljon B3-vitamiinia eli niasiinia, mutta myös B1- ja B2-vitamiinia eli tiamiinia ja riboflaviinia. Sadassa grammassa kuorineen keitettyä perunaa on 8,5 milligrammaa C-vitamiinia, mikä riittää tekemään siitä myös varteenotettavan C-vitamiinin lähteen.
Jos perunaa ei kieritä kermassa ja voissa tai upoteta öljyyn, se on varsin kevyttä ruokaa. Sadassa grammassa perunaa on 79 kilokaloria. Keitetyssä makaronissa kaloreita on 112 ja riisissä 125.
Kotimainen peruna on maukasta ja edullista perusruokaa
Kotimainen peruna on maukas peruselintarvike. Se on monikäyttöinen, terveellinen ja edullinen, ja siksi suosituin kasvis sekä koti- että ravintolakokkien parissa. Perunalla on pieni hiili- ja vesijalanjälki. Se on kaikkien tärkeimpien nykyisin mitattavien ympäristövaikutusluokkien kannalta suositeltava raaka-aine.
Perunan hyvät vaikutukset perustuvat tunnetusti korkeaan tärkkelyspitoisuuteen. Perunan pitkäketjuiset hiilihydraatit ryhtyvät vaikuttamaan mielialaan kohentavasti jo suussa, kun syljen entsyymit alkavat pilkkoa hiilihydraattiketjuja pienemmiksi. Elimistöön vapautuu tällöin serotoniinia, jolla on tutkitusti stressiä ja masennusta ehkäisevä vaikutus.
Peruna on parhaimmillaan kypsennettynä sellaisenaan tai soseena. Se on monien keittojen, laatikoiden ja salaattien mainio ja ruokaisa raaka-aine. Mitä olisikaan joulu ilman perunalaatikkoa, vappu ilman perunasalaattia tai juhannus ilman uusia perunoita? Perunan asema suomalaisessa ruokakulttuurissa on vankkumaton.