Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Nooralotta Neziri: “Yleisurheilu on lajina tasapuolinen naisille ja miehille, mutta julkisuus ei”
Henkinen hyvinvointi

Nooralotta Neziri: “Yleisurheilu on lajina tasapuolinen naisille ja miehille, mutta julkisuus ei”

Nooralotta Neziri on onnistunut katkaisemaan loukkaantumiskierteen omalle kropalle ja juoksutyylille sopivalla valmennustyylillä. Kuva: Ville-Matti Rantala

Yleisurheilussa miesten ja naisten välillä ei ole palkkaeroja, koska kukaan ei maksa heille palkkaa. Urheilijat elävät valtion apurahoilla, jotka jaetaan edellisen vuoden tulosten mukaan.

– Ei meillä ole vastakkainasettelua talousasioissa eikä muutenkaan. Sponsoreiden saanti taas voi olla naisille helpompaa, koska ”naisvoimasta” on markkinoinnissa hyötyä. Ja onhan meillä naisaitureilla hyvä pöhinä tällä hetkellä, aitajuoksija Nooralotta Neziri naurahtaa.

Mediassa nais- ja miesurheilijoita kohdellaan eri tavoin: naiset saavat herkemmin negatiivista huomiota.

– Valitettavan usein keskitytään tulosten sijaan ulkonäköön. Jos tulokset ovat huonoja, naisilla syitä haetaan herkästi urheilun ulkopuolisista asioista, kun miesten kohdalla se kuitataan vammoilla.

Onko yleinen asenne raadollisempi naisia kohtaan?

– Tuntuu, että taustalla on ajatus, että naiset eivät ole ”yhtä oikeita” urheilijoita kuin miehet. Joskus syitä huonoon tulokseen haetaan korusta, meikistä, meikittömyydestä tai some-päivityksistä: kun naisurheilija sanoi, teki tai oli näin, niin eihän hän ole ehtinyt treenata riittävästi. Onneksi on some, jossa voi itse tuoda esiin omaa tekemistä ja ammattitaitoa.

”Uskalla olla oma itsesi”

Neziri on saanut katkaistua loukkaantumiskierteen ja onnistunut talven sisäkisoissa.

– Nyt valmennustyyli, ohjelmoinnit ja ideologia sopivat omalle kropalle ja juoksutyylille. Treeneissä on iloa, kun kaikki on kohdallaan!

Treeniä on 2–4 tuntia päivässä, koska jos urheilu valtaa koko elämän, ei pysty tekemään tulosta.

– Elämä ei ole pelkkää urheilua eikä urheilu ole kärsimystä, koska niin ei tule menestystä. Kaikki elämän peruspilarit pätevät myös urheilussa ja niiden pitää olla tasapainossa. Samaa ajatusta hyvinvoinnin optimoinnista voi soveltaa kaikissa ammateissa.

Yleisurheilijoiden kesken Neziri kokee saaneensa aina tukea niin naisilta kuin miehiltäkin. Somessakin kommentit ovat lähes aina positiivisia ja kannustavia.

– Kisoihin kannattaa laittaa juuri ne korut ja meikit, jotka itse haluaa. Kun menee itsevarmana lähtöviivalle, se ottaa heti aikaa pois. Henkinen puoli on tosi isossa osassa onnistumisessa! On ihana katsoa, kun urheilija uskaltaa olla oma itsensä, Neziri hymyilee.

Next article