Ikääntyvä suu on alttiimpi tulehduksille ja reikiintymiselle. Ennaltaehkäisevät tarkastukset ja suun laadukas omahoito ylläpitävät elämänlaatua ja yleisterveyttä.
Krooniset elintapasairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja reuma yleistyvät ikääntyessä, kun elintapojen kasaantuneet vaikutukset alkavat kuormittaa elimistöä. Nämä perussairaudet vaikuttavat myös suun terveyteen, samoin kuin suun terveys yleisterveyteen.
– Yleissairauksien hoitotasapaino kärsii, jos hampaisto on huonossa kunnossa ja ikenissä on tulehdusta. Samalla useimpien perussairauksien lääkkeet vähentävät suun syljeneritystä ja kuivattavat suuta, erikoishammaslääkäri Päivi Hirvikangas kertoo.
Suun kuivuminen altistaa reikiintymiselle.
– Kuiva suu ei ainoastaan hankaloita nukkumista, syömistä ja puhumista, vaan on myös riski hampaiden terveydelle. Syljessä on bakteereja tappavia ominaisuuksia, joten sen tehtävänä on suun liukastamisen lisäksi puhdistaa suuta pahoista pöpöistä, Hirvikangas sanoo.
Ikääntyessä aikaisemmin hyväkin hammasrivistö saattaa yhtäkkiä reikiintyä nopeasti.
– Ihmisellä, jolla ei aktiivi-iässä ole ollut lainkaan kariesta, voi ikääntyessä esimerkiksi luukadosta johtuen alkaa ikenet vetäytymään. Ikenien vetäytyminen saa hampaiden juurenpinnat näkyviin, ja paljaat juurenpinnat ovat hammaskiillettä herkempiä vaurioille. Juuripintojen paljastuttua reikiintyminen voi olla nopeaa, ellei muuttunutta tilannetta huomioida omahoidossa, hammaslääkäri sanoo.
Hirvikangas kannustaa ikääntyviä ylläpitämään suun terveyttä ja samalla yleisterveyttä tihentyneillä suuhygienisti- ja hammaslääkärikäynneillä.
– Ikääntyvillä on nykyisin aikaisempaa enemmän hampaita jäljellä, joten myös hoidon pitää olla toisenlaista kuin ennen, jolloin suurimmalla osalla ikäihmisistä oli proteesit suussaan. Tehokkaalla ammattimaisella puhdistuksella suun pahaa bakteerikantaa saadaan vähennettyä, ja yhden puhdistuskerran vaikutukset saattavat kantaa jopa kolmesta neljään kuukauteen, Hirvikangas sanoo ja kannustaa käymään hygienistillä vähintään kahdesti vuodessa.
Ikääntyvän suun ystävät
Hirvikangas korostaa omahoidon merkitystä, ja rohkaisee turvautumaan suunhoitotuotteissa ammattilaisen apuun.
– Hammaslääkäri osaa antaa yksilöllistä dieettineuvontaa syljen stimuloimiseksi, opastaa oikeanlaisen harjan valinnassa sekä neuvoa hammasvälien puhdistuksessa. Ikäihmisille esimerkiksi hammaslankaus on vähemmän hyödyllinen, sillä välien puhdistaminen sujuu useasti tehokkaammin hammasväliharjalla, Hirvikangas kertoo.
– Riittävä juominen, ksylitolipurkka ja ruokaöljy limakalvoille auttavat kosteuttamaan suuta ja apteekista löytyy erityisiä kostutusaineita kuivan suun hoitoon kuten esimerkiksi suihkeita ja geelejä. Tarvittaessa suuta voidaan kosteuttaa myös tekosyljellä, hammaslääkäri listaa.
Ikäihmisen motoriikan heikentyminen ja muistisairaudet heikentävät usein merkittävästi omahoidon mahdollisuuksia.
– Niin ikäihmisten, kuin lastenkin kohdalla, on tärkeää, että ympärillä olevat ihmiset huolehtivat siitä että suusta pidetään huolta, Hirvikangas päättää.