Skip to main content
Etusivu » Hyvinvointi » Pitkäaikaissairauksien hoitaminen on tärkeää koronaepidemian aikana
Koronavirus

Pitkäaikaissairauksien hoitaminen on tärkeää koronaepidemian aikana

pitkaaikaissairauksien-hoitaminen-korona-krooniset-sairaudet
pitkaaikaissairauksien-hoitaminen-korona-krooniset-sairaudet
Eristyksissä elämisestä huolimatta kannattaa pitää normaalia arkirytmiä yllä ja muistaa terveelliset elämäntavat. Kuva: Getty Images

Monet kroonisia sairauksia sairastavat saattavat kuulua riskiryhmään ja siksi epäröivät lääkäriin menemistä koronavirusepidemian aikana.

Kun kyse on pitkäaikaissairauden hoitoon liittyvästä lääkärikäynnistä koronavirusepidemian aikana, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvallin neuvo on selkeä.  

– Jos sinulla on sovittu tapaaminen sairautesi hoitoon liittyen, sitä ei kannata perua, Rosenvall sanoo.  

Hän huomauttaa, että koronavirustartunnan saamisen riski on terveydenhoidon yksiköissä pieni.

– Riski koronavirustartuntaan on olemassa niissä paikoissa, joissa hoidetaan hengitystieoireisia. Mutta ne ovat selkeästi erotettu kaikista muista terveydenhoitopaikoista. 

Ongelmaksi voi muodostua matka hoitavaan paikkaan. Julkiset kulkuneuvot eivät ole riskiryhmään kuuluvalle paras vaihtoehto.  

– Jos matkanteko tuottaa hankaluuksia, hoitavaan tahoon voi olla puhelimitse yhteydessä. Puhelimessa voidaan yhdessä miettiä, kuinka sovittu tapaaminen toteutetaan. Yhtenä vaihtoehtona on videoyhteys lääkärin ja potilaan välillä, Rosenvall sanoo. 

Joissain sairauksissa lääkityksen keskeyttäminen voi aiheuttaa sairauden pysyvää pahenemista.

Jos pitkäaikaissairauden hoitamiseen on määrätty lääkkeitä ja resepti menee vanhaksi, lääkäri voi uusia sen etänä.

Rosenvallin mukaan pitkäaikaissairauksia sairastavat ihmiset ovat hyvin kartalla lääkityksistään erityisesti silloin, jos lääke on määrätty helpottamaan ihmisen oloa.

– Yleensä ihmiset eivät jätä oireita lievittäviä lääkkeitä ottamatta, sillä lääkkeen vaikutus tuntuu omassa olossa välittömästi. Mutta lääkkeet, joiden tarkoituksena on hidastaa taudin kulkua, saattaa joskus jäädä ottamatta, koska lääkkeen vaikutukset eivät näy heti. Joissain sairauksissa, kuten osteoporoosissa ja sydän- ja verisuonitaudeissa lääkityksen keskeyttäminen voi aiheuttaa sairauden pysyvää pahenemista. Esimerkiksi kohonnut verenpaine on Rosenvallin mukaan sellainen, jota pääsääntöisesti itse ei tunne. 

Huomio elämäntapoihin

Eristyksissä elämisestä huolimatta kroonisia sairauksia sairastavien olisi hyvä muistaa terveelliset elämäntavat. Kannattaa pitää normaalia arkirytmiä yllä ja varmistaa, että saa tarpeeksi unta. 

Osteoporoosia sairastavalla omahoitoon kuuluu muun muassa monipuolinen ruokavalio, joka takaa riittävän kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saannin. Myös säännöllinen liikunta on tärkeää. 

Sydän- ja verisuonitauteja sairastavan on niin ikään hyvä huolehtia liikunnasta ja terveellisestä ruuasta. Jos eristäytymisen vuoksi tekee mieli napostella, voi miettiä, miten voisi vaihtaa välipaloja terveellisimmiksi.

FI-NPS-0520-00001-0520

Next article