Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Nyt menee luihin ja ytimiin!
Luuston terveys

Nyt menee luihin ja ytimiin!

Ansa Holm

toiminnanjohtaja, Luustoliitto

Yleisesti tiedetään, että luusto on tärkeä tuki- ja liikuntaelin, mutta luuston muut tehtävät saattavat olla vähemmän tuttuja.

Tukirankana ja liikkumiskoneistona toimimisen lisäksi luustossa lantio sekä kylkiluut suojaavat tärkeitä sisäelimiä ja nikamat selkäydintä. Samalla luusto näyttelee myös tärkeää roolia kalsiumaineenvaihdunnassa, ja luuytimen suojissa muodostuvat verisolut. Tuore tieto on luuston osallistuminen hormonitoimintaan – luustossa paitsi näkyy elimistön hormonitoiminta, se myös itse tuottaa hormoneja. Näillä perustein on helpompi hahmottaa, miksi elintavat ja sairaudet näkyvät luustossa. 


Geenit määrittävät suurelta osin luidemme massaa, mutta koska luusto on elävää kudosta, voi sen hyvinvointiin vaikuttaa myös itse. Tärkeintä olisi jo lapsena ja nuorena saada luut vahvoiksi monipuolisella liikunnalla ja terveellisellä ravinnolla sekä tupakoimattomuudella. Suomalaiset ravintosuositukset ovat hyvä lähtökohta: sopivassa suhteessa täysjyväviljaa, kalaa, hyviä rasvoja, maitotuotteita sekä monen värisiä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Luuston tärkeimmät rakennusaineet ovat kalsium, proteiini ja D-vitamiini. Tarvittava kalsium suositellaan ensisijaisesti hankkimaan ravinnosta. Siksi vegaanin tulee kiinnittää kalsiumin saantiin erityisen tarkkaa huomioita. 


Luusto uusiutuu keskimäärin 10 vuodessa. Hieman leikkimielisesti voidaan siis kysyä, monesko luusto itse kullakin on menossa. Kun luu on terve, sitä muodostuu tilalle saman verran, kuin mitä poistuu. Kun luuta ei enää muodostu riittävästi katoavan tilalle, luusto haurastuu. Ikääntymiseen liittyvän osteoporoosin lisäksi naisilla esiintyy myös menopaussin jälkeistä osteoporoosia. Sekundääriosteoporoosi taas voi aiheutua monesta sairaudesta sekä lääkehoidoista. Luun massa alkaa meillä jokaisella joka tapauksessa laskea viimeistään viidenkympin korvilla. Mitä korkeampi luun massa on, sitä myöhemmin osteoporoosi ilmenee. 


Talvi toi mukanaan jäiset kadut. On hyvä muistaa, että jos normaalisti kävellessä kaatuu niin, että luu murtuu, voi se olla merkki osteoporoosista. Pysytään talven liukkailla pystyssä! 
Toivotan kaikille luuston kannalta erinomaista uutta vuotta 2023.

Next article