Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Muutostöillä kotona asuminen voi onnistua toimintakyvyn heikennyttyäkin
Hoivapalvelut

Muutostöillä kotona asuminen voi onnistua toimintakyvyn heikennyttyäkin

Kuva: Getty Images

Ikääntyneet ihmiset haluavat usein asua kotona mahdollisimman pitkään, vaikka heidän toimintakykynsä olisi heikentynytkin.

Myös yhteiskunta hyötyy kotona asumisesta taloudellisesti. Senioreiden kodeissa kannattaa tehdä suurempiakin muutostöitä, jos ne estävät laitosasumiseen siirtymisen. Laitospaikan kustannukset ovat ylivoimaisesti suurempia kuin keskimääräiset remonttikustannukset.

– Usein ikääntyneet tarvitsevat asuntoihinsa ensimmäisenä yleisiä esteettömyyskorjauksia, kuten tukikahvoja wc-istuimen läheisyyteen tai suihkutilaan. Myös esimerkiksi tavalliset ovet voivat olla muun muassa rollaattorilla kulkemiseen liian kapeita, Vanhustyön keskusliiton Korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso sanoo.

– Kotona asuminen onnistuu kuitenkin toimintakyvyn heikennyttyäkin, jos se tuntuu turvalliselta ja miellyttävältä.

Lue myös: Korkeussäädettävässä keittiössä kaikki on käden ulottuvilla

Korjausneuvonta tukee ikäihmisten kotona asumista

Neuvoa asunnossa tarvittavien muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja korjausavustusten hakemisessa saa korjausneuvojilta. Laakson mukaan korjausneuvojat auttavat tarvittaessa myös muutostyöt suorittavan urakoitsijan etsimisessä. Korjausavustusten käsittely siirtyi vuoden 2017 alusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA).

– Korjausneuvonta on maksutonta – asiakas maksaa itse koituvat remonttikulut. Avustukset kattavat pääsääntöisesti vain osan korjauksen kokonaiskustannuksista. Jonkin osan korjauksista korjauksen teettäjä maksaa aina itse.

Yleensä hakija saa myönnetyn avustuksen vasta jälkikäteen, joten hän maksaa laskut ensin itse. Kuitit on aina säilytettävä. Jos hanke tarvitsee rakennusluvan, on korjauksen teettäjän haettava ja kustannettava se itse.

Miten haen korjausneuvontaa?

1. Ota yhteyttä puhelimitse korjausneuvojaan, yhteystiedot: vtkl.fi
2. Korjausneuvoja käy läpi asiakkaan perustiedot ja asunnon halutun muutostarpeen.
3. Jos muutostöitä tarvitaan, korjausneuvoja sopii tapaamisen.
4. Korjausneuvoja selvittää paikan päällä muutostöiden vaihtoehdot ja niihin saatavat avustukset.
5. Korjausneuvoja tekee hankkeen kustannusarvion ja laittaa avustushakemukset liikkeelle.

Next article