Tapani Kiminkinen
terveyskeskuslääkäri
Yliaktiivinen virtsarakko on tavallinen ongelma, johon on saatavissa apua. Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen muistuttaa, ettei asiaa tarvitse hävetä.
Yliaktiivinen virtsarakko voi miehellä näyttäytyä tihentyneenä virtsaamistarpeena ja virtsapakkona, mikä voi johtaa pakkovirtsankarkailuun.
– Yliaktiivinen virtsarakko voi aiheuttaa näitä kaikkia oireita, tarkentaa terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen.
Yli 40 vuotta lääkärinä Saarijärvellä toiminut Kiminkinen on itsekin opetellut elämään yliaktiivisen virtsarakon kanssa. Mies tekee päätyön lisäksi puhujakeikkoja ympäri Suomea, mikä tarkoittaa pitkiä aikoja autossa istumista. Pissataukoja on pidettävä usein.
Helsinkiin mennessä Kiminkinen pysähtyy säännöllisesti Järvenpään levikkeellä. Valitettavasti se ei ole aina riittänyt pitämään housuja kuivana perille saakka.
Hän kertoo vahingosta, joka sattui vuosia sitten, ennen erästä puhekeikkaa.
– Jätin auton stadionin parkkipaikalle ja lähdin kävelemään kohti Töölöä. Silloin alkoi jo kupla kohota otsaan. Kun näin talon oven, pakko kohosi niin suureksi, etten kyennyt enää pidättämään, vaan pissaa alkoi valua housuihin.
Kiminkinen porhalsi suoraan vessaan pesemään farkkunsa. Hän aloitti tilaisuuden märän etumuksen kera sanomalla, että ymmärrättehän te, että meidän iässämme tämä on yleinen vaiva. Senioriyleisö ymmärsi.
Lääkärin pitää tutkia tarkemmin
Kiminkinen kertoo, että liika-aktiivinen rakkolihas on merkittävin oireiden aiheuttaja: se supistelee tahdosta riippumatta.
Yliaktiivisen virtsarakon vuoksi olisi syytä mennä lääkäriin etenkin vanhempana, sillä yleisimmin eturauhanen voi aiheuttaa samanlaisia oireita. Taustalla on usein eturauhasen liikakasvu.
– Lääkäri tunnustelee eturauhasen, otattaa virtsanäytteen, PSA:n ja mahdollisen jäännösvirtsan sekä tarkistaa potilaan virtsaamispäiväkirjan.
Vessassa ei kannata käydä koko ajan
Kiminkinen neuvoo laittamaan jo nuorena rakkonsa koulun penkille – ei kannata lähteä vessaan heti ensimmäisestä tuntemuksesta. Siitä seuraa iän lisääntyessä tuskallisia öitä.
– Nykyään juodaan paljon hiilihappopitoisia juomia, jotka lisäävät vessarallia. Tässä on itsellänikin oppimista. Lisäksi kahvi, tee ja alkoholi voivat ärsyttää virtsarakkoa.
Yliaktiivisen rakon hoito koostuu rakon kouluttamisesta, juomisen ajoittamisesta ja juoman laadun valitsemisesta sekä oikeanlaisesta lääkityksestä.
– Virtsaamisvaivoista pitää puhua, sillä apua on saatavissa. Tutkimatta ei kannata hutkia etenkään seniorin tapauksessa, Kiminkinen lisää.
Häiritsevätkö toistuvat vessakäynnit?
Apua on tarjolla