Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Helle on terveysriski vanhuksille ja pitkäaikaissairaille – näin suojaudut kesäkuumalla
Kansanterveys

Helle on terveysriski vanhuksille ja pitkäaikaissairaille – näin suojaudut kesäkuumalla

helle
helle
Ulkona ei ole hyvä viettää kuumimpaan aikaan pitkiä aikoja, vaan ulkoilu kannattaa ajoittaa aamun viileämpiin hetkiin tai varhaisiltaan. Kuva: Getty Images

Ihmisen elimistön lämmönsäätelykyky laskee iän myötä, jolloin kasvaa myös nestevajauksen riski. Suurimmassa riskiryhmässä ovat yli 65-vuotiaat ja pitkäaikaissairaat. 

Kesähelle voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten lämpösairauksia. Riskiryhmään kuuluvien sekä heitä hoitavien on hyvä ennakoida terveysriskit ja samalla ymmärtää, miten niiltä on mahdollista suojautua. 

Muista riittävä nesteytys ja suolatasapaino

Helteellä kannattaa juoda paljon vettä – jo ennen kuin tulee jano. Vältä suurien määrien nauttimista lyhyessä ajassa, parempi tapa on juoda vettä tasaisin väliajoin pitkin päivää. Muista myös syödä, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Hyviä kesäruokia ovat erilaiset ruokaisat salaatit, marjat ja hedelmät.

Pidä sisätilat viileänä

Kesällä Suomessakin ulkoilma voi olla sisäilmaa lämpimämpää. Viilentämiseen tarkoitettu jäähdyttävä ilmastointilaite tuo sisätiloihin helpotusta. Kun kotona on viileää, ulkonakin jaksaa paremmin. 

Suojaudu auringolta

Auringon porotus on kovinta keskipäivästä noin kello 16 asti. Ulkona ei ole hyvä viettää kuumimpaan aikaan pitkiä aikoja, vaan ulkoilu kannattaa ajoittaa aamun viileämpiin hetkiin tai varhaisiltaan. Kuumalla säällä on myös hyvä välttää raskasta fyysistä tekemistä. 

Vältä kahvia, alkoholia ja maustettua ruokaa

Voimakkaasti maustetut ruoat voivat lisätä hikoilua, joten ne kannattaa helteillä unohtaa. Myös alkoholia on hyvä välttää, sillä se kuivattaa elimistöä. Kofeiini voi vaikuttaa helteellä tehokkaammin, joten kahvia ei kannata nauttia suuria määriä. 

Viilennä kehoa

Tärkeintä on suojata keho auringolta. Löysät, luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet ovat keinokuituja viileämpi vaihtoehto. Muista myös hattu ja silmiä UV-säteiltä suojaavat aurinkolasit.

Lähteet: stm.fi, thl.fi & laakarilehti.fi

Next article