Turvapuhelimet lisäävät yksinasuvan vanhuksen turvallisuutta. Myös läheisten huolta vähentää turvaranneke, jonka nappia painamalla puhelin hälyttää vanhukselle apua, vaikka puhelin olisi kaukana.
Vuonna 2012 sairaanhoitaja Kaarina Puhakan äiti asui yksin koTurvapuhelimet lisäävät yksinasuvan vanhuksen turvallisuutta. Myös läheisten huolta vähentää turvaranneke, jonka nappia painamalla puhelin hälyttää vanhukselle apua, vaikka puhelin olisi kaukana.
lmekerroksisessa omakotitalossa ja omatoimisena ja aktiivisena ihmisenä hän suoriutui arkipuuhista hyvin. Eräänä päivänä kesken keittiöpuuhien sattuneen aivohalvauksen myötä Puhakan äiti kuitenkin kaatui lattialle, ja oikean puoleisten raajojen toiminta heikkeni niin, ettei hän voinut nousta ylös. Tällöin hänellä oli käytössä vain tavallinen lankapuhelin, jolla hän ei saanut kutsutuksi apua. Seuraavana päivänä Puhakan veli oli menossa normaaliin tapaansa käymään äitinsä luona ja löysi hänet edelleen makaamassa lattialla pimeässä. Vasta silloin voitiin soittaa hätäkeskukseen ja kuljettaa vanhus sairaalaan.
– On surullista ja traagista miettiä äitiäni makaamassa lattialla niin suuressa hädässä ilman mahdollisuutta soittaa apua. Jos turvapuhelin olisi ollut jo tuolloin käytössä, äiti olisi saatu hoitoon nopeasti. Silloin päätin, että heti, kun äiti pääsee kotiin, SOS-turvapainike on hankittava, Puhakka muistelee.
Puhakka otti selvää eri turvapuhelimista, ja päätyi malliin, johon voidaan ohjelmoida omassa järjestyksessä puhelinnumeroita, joihin hälytyksen halutaan lähtevän. Valinnassa tärkeää oli myös laitteen helppokäyttöisyys, jotta vanhus osaa hätätilanteessakin toimia oikein avun saamiseksi.
Lue myös: Ikääntynyt hyötyy kriisiavusta
Onnettomuuden tapahtuessa painetaan rannekkeessa olevaa turvapainiketta, jolloin puhelimen kautta lähtee avunpyyntöviesti. Kun vastapuoli vastaa puheluun, kytkeytyy handsfree kaiutin automaattisesti päälle ja keskustelua voidaan käydä, vaikka puhelin olisi kauempanakin.
– Ehkä voisimme äidin kanssa harjoitella maasta nousemistakin, mutta meille turvapainike on osoittautunut ensiarvoisen tärkeäksi jo usean kaatumisen yhteydessä, kertoo Puhakka.
– Myös äidin ollessa yksin kotona, voimme luottaa siihen, että hänellä on kaikki kunnossa, eikä ”tarkastussoittoja” tarvitse tehdä. Kylässä käydessämme, testaamme joka kerta puhelimen toimivuuden.
– Sekä äidille että meille läheisille SOS-puhelin on ihan ehdoton turva ja voimme luottaa siihen täysin, Puhakka sanoo.