Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Näin erotat bakteerivaginoosin hiivatulehduksesta
Bakteerivaginoosi

Näin erotat bakteerivaginoosin hiivatulehduksesta

Kutittaako alapäätä? Löyhkääkö pöksyissä? Bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus ovat helposti hoidettavissa olevia sairauksia. Kuva: Getty Images

Bakteerivaginoosi, ja emättimen hiivatulehdus ovat molemmat yleisiä, ja oireiltaan jokseenkin kiusallisia, vaivoja sukukypsillä naisilla. Alapään kutina, kirvely tai outo haju ovat selkeitä merkkejä emättimen tulehduksesta ja hyvin erilaisista oireista huolimatta, moni nainen erehtyy luulemaan bakteerivaginoosia hiivatulehdukseksi.

Hiivatulehdusta ja bakteerivaginoosia hoidetaan eri tavalla ja on siksi tärkeää, että osaat tunnistaa molemmat vaivat.

Mikä on bakteerivaginoosi?

Naisen emättimen pH-tasapaino on normaalitilassa hapan. Emättimen bakteeritasapaino voi häiriintyä esimerkiksi antibioottikuurin, kuukautisten tai useiden seksikontaktien myötä. Tällöin emättimen pH-arvo nousee ja epäsuotuisten bakteerien määrä nousee.

Bakteerivaginoosissa ei ole kyse elimistön ulkopuolelta tulevasta bakteeritulehduksesta, vaan emättimen omien bakteerien tasapainohäiriöstä. Kuparikierrukka ja useat seksikontaktit nostavat bakteerivaginoosin riskiä

Mikä on hiivatulehdus?

Hiivatulehdus johtuu emättimen hiivasienen liikakasvusta. Ehkäisypillerit, raskaus, diabetes, sokerilla herkuttelu aiheuttavat joillain hiivatulehduksia. Hiostavien kuukautissuojien, pikkuhousunsuojien tai pikkuhousujen käyttö hautoo intiimialuetta ja saattaa pahentaa hiivatulehduksen oireita.

Bakteerivaginoosin ja hiivatulehduksen oireet

Bakteerivaginoosi voi olla oireeton, mutta sen yleisiä tunnusmerkkejä ovat runsas, pahanhajuinen valkovuoto, joka on väriltään vaaleaa tai jopa harmahtavaa. Alapäästä lemahtava tunkkainen, tai jopa kalamainen haju, herättää monen pohtimaan onko alhaalla kaikki kunnossa.

Hiivatulehduksen tunnusmaisin oire on kutina, joka ei helpota hetkeksikään. Kutinan lisäksi hiivatulehduksen tunnistaa runsaasta, kokkareisesta ja tahmeasta valkovuodosta. Toisin kuin bakteerivaginoosissa, valkovuoto on hajutonta.

Lievän bakteerivaginoosin tai hiivatulehduksen voit hoitaa apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Maitohappobakteerivalmisteet rauhoittavat bakteerivaginoosia ja palauttavat emättimen normaalin pH-tason, hiivatulehdukseen saatavilla olevat kapselit, voiteet ja puikot voivat helpottaa. Jos vaivat ovat uusia, toistuvat useamman kerran vuodessa tai uusia oireita ilmaantuu, käänny lääkärin puoleen ennen itsehoitolääkityksen aloittamista.

Lue myös: Tunnistatko hiivatulehduksen bakteerivaginoosista?

Lähteet: Duodecim

Next article